Traian Băsescu, reacție după punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avut o primă reacție după ce Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriadei.

El a precizat, la Prima News, că justiția înseamnă ceva doar dacă este făcută la timp.

Fostul președinte a adăugat că aplicarea justiției în cazuri referitoare la evenimente petrecute acum mai bine de treizeci de ani nu mai poate fi considerată justiție în adevăratul sens al cuvântului.

Acesta a sugerat că poate fi util ca procurorii să strângă toate informațiile necesare pentru înregistrarea istorică a evenimentelor. Pentru justiție, spune el, este prea târziu.

Băsescu a adăugat că procurorii din Parchetul Militar sunt responsabili pentru întârzierea în finalizarea dosarelor legate de:

„Justiția are valoare dacă e făcută la timp. Dacă vrei să faci justiție pentru fapte de acum 30 și ceva de ani nu mai e justiție, e altceva. Oricum, pentru istorie poate trebuie puse toate informațiile și astea le pot strânge doar procurorii prin autoritatea lor. Poate că e important ca niște procurori care au autoritate să colecteze informații care mai există (…) Pentru istorie e bine să fie strânse, dar pentru justiție timpul a trecut. Și este responsabilitatea domnilor procurori din Parchetul Militar faptul că nu am avut la timp finalizat un dosar al Revoluției și un dosar al Mineriadei din 90”, a spus Băsescu, la Prima News.

Traian Băsescu
Traian Băsescu/SURSA FOTO: Dreamstime

Ion Iliescu a fost audiat

Vineri, 26 aprilie, procurorii de la Parchetul General au efectuat o vizită la domiciliul fostului președinte Ion Iliescu pentru a-l audia. Acesta a solicitat audierea la domiciliu, având în vedere că nu poate merge până la Parchetul General.

O echipă formată din procuroarea responsabilă de dosarul Mineriadei, un ofițer de poliție și o altă femeie au petrecut doar zece minute în vila unde locuiește Iliescu.

Fostul președinte al României a fost pus sub urmărire penală pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei.

Parchetul General a comunicat că procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au emis la data de 19.04.2024, un ordin pentru continuarea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu, fost președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României în momentul faptelor.

Ion Iliescu
Ion Iliescu/SURSA FOTO: Dreamstime

Ancheta este legată de presupusa comitere a unor infracțiuni contra umanității, conform articolelor 439 alin. 1 lit. a), f), g), și j) din Codul Penal, cu aplicarea articolului 5 din același cod.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Iliescu Ion, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari ), lit. j) (cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”, a transmis Parchetul General.