"În Europa, 63% din energia regenerabilă provine din produse din biomasă şi biogaz. Cam jumătate de milion de oameni sunt angajaţi în sectorul acesta. În ziua de azi avem o problemă majoră în România, unde, din păcate, nu toată lumea a realizat cât de gravă şi urgentă este. Până în 2020, dacă nu facem ceva, vom începe să plătim nişte penalizări mari. De ce? Pentru că 97% din deşeurile noastre menajere ajung la groapă. Comisia Europeană spune că asta trebuie să fie sub 50%. Altfel, penalizările sunt cam 500.000 euro pe zi", a spus Papageorgiadis.

Potrivit acestuia, au apărut multe idei în spaţiul public, dar acest lucru nu rezolvă problema.

"Noi, până acum, am auzit şi am ascultat foarte multe idei frumoase, foarte multe iniţiative frumoase de la ONG-uri, oficiali, din idei private sau publice, dar până acum am auzit idei care nu rezolvă problema fundamentală. Nu rezolvă problema pentru totdeauna şi nu respectă neapărat ierarhia europeană pentru gestionarea deşeurilor. Soluţia noastră este singura care rezolvă fundamental problema cu deşeurile în România. Este vorba despre Legea de bioenergie (care se află în dezbatere în Parlament – n. r.). Propunem să creăm o schemă unde banii pe care îi vom plăti cu penalizarea care urmează în trei ani, mâine dimineaţă, să folosim suma aceasta să finanţăm o schemă închisă. Din suma respectivă, cam 40% va fi rezervată strict pentru proiecte care vor aborda deşeurile menajere din ţară", a afirmat oficialul ARBIO.

El a adăugat că a identificat 25 de judeţe care produc 80% din deşeurile menajere din ţară.

"Când vorbim despre deşeuri menajere nu vorbim despre deşeuri ca atare. Discutăm despre deşeuri sortate, partea lor biodegradabilă care ideal este să nu fie tratată termic. Asta s-a întâmplat în toată Europa, nu inventăm roata. Impactul va fi nu numai că vom evita o amendă, dar vom scăpa definitiv de deşeurile noastre", a mai arătat Papageorgiadis. AGERPRES