‘Din datele Asociaţiei Internaţionale a Cultivatorilor de Tutun (ITGA) rezultă că 80% din tutunul produs în Uniunea Europeană este Oriental sau Burley. Aceste soiuri de tutun nu pot fi procesate fără a adăuga anumite ingrediente speciale. În ultima vreme s-a vorbit mult doar despre interzicerea ţigaretelor mentolate, iar exemplele de ingrediente adiţionale s-au redus, convenabil, doar la mentol. Realitatea este că, pentru procesarea tutunului celui mai popular în UE, Burley, care se regăseşte în amestecul de tutun recunoscut ca ‘american blend’, se folosesc ingrediente suplimentare. Interzicerea ingredientelor duce, implicit, la interzicerea unui amestec care în ţara noastră este preferat de 90% dintre fumători. Avem o şansă bună să înlocuim pe de-a-ntregul piaţa legală de ţigarete cu una de contrabandă sau, şi mai rău, de contrafacere’, a declarat Petru Bota, preşedintele Asociaţiei Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun.

Potrivit documentului, pentru acoperirea cererii de tutun Oriental şi Burley, există zeci de mii de ferme în Polonia, Italia, Spania, Franţa şi Bulgaria, cu o recoltă de tutun în valoare anuală de 560 milioane de euro în UE.

‘Acest lucru înseamnă că interzicerea tutunului Burley va duce la costuri greu de estimat pentru piaţa UE. La nivel mondial, este estimat că aproximativ 850.000 de ferme sunt producătoare de tutun Burley, acestea urmând să fie, de asemenea, afectate de o eventuală interzicere a acestuia pe piaţa UE’, arată comunicatul citat.

Petru Bota spune că efectul interzicerii ingredientelor este că ţigaretele tradiţionale American Blend nu vor mai putea fi produse. ‘Amestecul de tutun înseamnă combinarea de tutun Virginia, Burley şi Oriental în proporţii specifice fiecărei mărci. Unele dintre ingrediente nu au nicio legătură cu aroma, ci cu controlul arderii sau omogenitatea tutunului sau conservarea calităţilor acestuia pe termen mai îndelungat’, a precizat Bota.

Potrivit acestuia, la nivelul României, dacă interzicerea ţigaretelor mentolate şi a celor slim ar duce la pierderea a 19.000 de locuri de muncă, aşa cum arată un studiu Roland Berger, interzicerea a 90% din piaţa de ţigarete are consecinţe devastatoare, atât în rândul fermierilor cultivatori de tutun, cât şi al micilor detailişti.

‘Dacă ţigaretele care conţin amestecuri de tutun nu mai pot fi produse, fumătorii au câteva variante: fie se reorientează către tutunul Virgina, care reprezintă 50% la nivel mondial, dar numai 10% la noi în ţară, fie vor cumpăra ţigarete manufacturate ilegal şi fără nicio licenţă din partea producătorilor sau vor căuta cumpărarea de ţigarete de contrabandă. Consecinţele asupra veniturilor din taxe, consecinţele asupra economiei şi infracţionalităţii sunt greu de calculat, dacă nu imposibil’, arată Petru Bota.
SURSA: Agerpres