Recent, Misu Negritoiu, vicepresedintele ING Barings Rominia observa ca la ora actuala din cele 42 de banci comerciale existente pe piata bancara romineasca, 11 au ca actionari majoritari persoane fizice sau juridice din Turcia si Grecia. Constatarea lui Negritoiu cuprinde, indirect, o idee care este impartasita de tot mai multi specialisti si anume aceea ca Rominia este o piata agreata de investitorii balcanici. Turcia si Grecia nu au fost niciodata i topul investitorilor straini i Rominia, cele doua tari ocupind cel mai adesea locuri i jurul pozitiei a zecea. in sistemul bancar exista deja patru banci grecesti prin preluarea recenta a filialei BNP- Dresdner Bank de catre grecii de la Egnatia Bank. De asemenea, Eurobank a cumparat un pachet semnificativ de actiuni la Banc Post de la compania americana General Electric.
Turcii sunt si ei prezenti pe piata bancara. Banca Turco-Romina este cea mai importanta investitie, dar alaturi de aceasta exista Demir Bank, Libra Bank (care are un grup de investitori care vin din Ciprul de Nord) sau Banca de Credit Industrial si Comercial. Dar sectorul bancar nu este singurul i care sunt prezenti grecii si turci. O importanta investitie a fost facuta de operatorul grec de telecomunicatii OTE care a detine 35 la suta din actiunile RomTelecom. Grupul turcesc Bayindir a investit i centrul comercial Bucuresti Mall. Misu Negritoiu a schitat si o explicatie a acestui fenomen: „este posibil ca mediul economico- social rominesc sa fie mai prielnic dezvoltarii unui business de tip balcanic, decit unuia de tip occidental, desi Grecia este membra a Uniunii Europene”.
Exista specialisti care gasesc explicatii acestui fenomen. Acestia sustin ca este pretul pe care Rominia trebuie sa-l plateasca pentru a intra i Uniunea Europeana folosindu-se de sustinerea Greciei. Mai mult se spune ca nu este itimplatoare nici prezenta grecului Emanuel Zervoudakis i functia de negociator-sef al Fondului Monetar International pentru relatia cu Rominia.
Dincolo de speculatii, un lucru este cert: mediul de afaceri rominesc, cu toate defectele lui, a fost mult mai propice „balcanicilor”. Recent, Banca Mondiala a finalizat un studiu privind coruptia i economiile i tranzitie. Autorii studiului ajung la concluzia ca firmele transnationale sunt mai dispuse sa mituiasca administratia decit firmele locale. Mai mult, pe primul loc i topul companiilor straine care platesc oficialii dintr-o tara i tranzitie, pentru a cistiga contracte publice, se situeaza cele din Grecia. 60 la suta dintre acestea au recunoscut ca obisnuiesc sa dea neoficial bani. Aici poate fi o cheie a dezlegarii enigmei balcanizarii Rominiei.