Ziua de 30 aprilie este data limită de depunere a candidaturilor la alegerile locale.

La momentul respectiv, se va stabili și numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi alianţelor electorale care au depus liste de candidaţi, precum şi a candidaţilor independenţi.

Ziua de 30 aprilie este data limită de depunere a candidaturilor la alegerile locale

Ulterior, până la data de 1 mai 2024, BEC trebuie să aducă la cunoştinţă publicului declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor la alegerile europarlamentare, prin publicare pe site-ul propriu, conform Calendarului acţiunilor privind alegerile locale şi parlamentare din 9 iunie 2024.

Amintim că la 12 martie 2024 a început perioada electorală. 10 aprilie 2024 este data limită pentru depunerea şi înregistrarea candidaturilor la alegerile pentru europarlamentare.

Campania electorală va începe la 10 mai şi se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7:00.

Calendarul acţiunilor privind alegerile locale şi parlamentare din 9 iunie 2024 este reglementat de Hotărârea de Guvern nr. 199/2024 privind aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile locale şi europarlamentare.

Vot, sectie de votare, alegeri
Ultima zi în care candidaţii la locale îşi mai pot depune dosarul / SURSA FOTO: Dreamstime

Se desfăşoară patru rânduri de alegeri anul acesta

Amintim că în România se desfășoare patru rânduri de alegeri în 2024:

  • europarlamentare;
  • locale;
  • parlamentare;
  • prezidenţiale.

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 din 8 martie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi europarlamentare din 2024, s-a decis ca scrutinul europarlamentar şi alegerile locale să aibă loc în aceeaşi zi, la data de 9 iunie.

Printre motivele invocate de legiuitor pentru comasarea celor două rânduri de alegeri, se numără următoarele:

  • o mai mare reprezentativitate a membrilor din România în Parlamentul European şi consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană;
  • evitarea repetării incidentelor produse la secţiile de votare din străinătate la europarlamentarele din 2019;
  • prevenirea apariţiei unor disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea procesului electoral din străinătate;
  • crearea premiselor ca un număr cât mai mare de alegători să se prezinte la urne;
  • reducerea perioadei electorale, în condiţiile în care, în România, în anul 2024, se vor desfăşura patru rânduri de alegeri.