Potrivit datelor puse la dispoziţie de INSP prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID (CNCAV) informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 29.344 de doze de vaccin, dintre care 19.662 – Pfizer, 75 – Moderna şi 9.607 – AstraZeneca.

Totodată, CNCAV mai arată că 17.412 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar doza a II-a de ser au primit-o 11.932 de persoane.

De menționat este faptul că, până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 1.438.432 doze unui număr de 836.860 persoane, dintre care 235.287 cu o doză, iar 601.573 – şi cu doza a doua.

În ceea ce privește efectele adverse pe care pacienții le-au avut, potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 211 de reacţii adverse, dintre care 4 de tip local şi 207 de tip general.

Totodată, de la începutul imunizării, s-au înregistrat 4.576 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. CNCAV mai menţionează că 14 reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Valeriu Gheorghiță este optimsit

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, se declară optimist cu privire la evoluția camapaniei de vaccinare din românia. Mai exact,  acesta susține că procentul de 50% al populaţiei vaccinate ar trebui să fie obţinut în perioada iunie – iulie a acestui an.

„La acest moment, numărul de cabinete de vaccinare care sunt active reprezintă aproximativ 30% din totalul cabinetelor pe care noi le-am prevăzut pentru această campanie de vaccinare. În luna aprilie intenţionăm să creştem, practic, să deschidem toate cabinetele de vaccinare prevăzute la nivelul fiecărui judeţ.

Tot pentru luna aprilie este prevăzută începerea celei de-a treia etape de vaccinare, aşa încât noi credem că după jumătatea lunii aprilie vom putea atinge cel puţin 100.000 de persoane vaccinate zilnic, reprezentând aproximativ 50.000 de persoane cu prima doză şi, sigur, aproximativ 50.000 de persoane cu cea de-a doua doză. Practic, în acest fel, în luna septembrie putem atinge acel prag de imunitate colectivă de cel puţin 60-70%, reprezentând un număr de circa 10 milioane de persoane. Procentul acesta de 50% ar trebui să-l obţinem undeva prin luna iunie a acestui an, iunie-iulie, depinde de rata de adresabilitate a persoanelor către vaccinare. Datele preliminare ne arată că vom avea suficiente doze lunar, încât să asigurăm vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane, în funcţie de adresabilitate”, a declarat şeful CNCAV, marţi, la Palatul Victoria.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea