Aproximativ 60% dintre internauţii care au cont pe Facebook iau în considerare ştergerea contului de pe reţeaua de socializare din cauza motivelor legate de securitate, conform unui raport al companiei Sophos.

Facebook, cea mai populară reţea socială din lume, ar putea pierde jumătate dintre membri săi care sunt tot mai îngrijoraţi că informaţiile personale nu sunt protejate pe site. Printre plângerile lor se numără faptul că cybercriminalii şi pedofilii creează profiluri false, prietenii reali îi fac vulnerabili fără să ştie, informaţiile personale sunt împărţite cu terţe părţi şi că reclamele de pe site conţin malware.

În urma unui sondaj efectuat de compania de Sophos, mai mult de jumătate (60%) dintre respondenţi au declarat că vor renunţa la contul lor de Facebook, 16% încheind deja socotelile cu celebra reţea socială.
 
Cum poţi să îţi ştergi contul de Facebook

Regulamentul de confidenţialitate al Facebook are 5.830 de cuvinte, în timp ce Constituţia SUA are 4.543 de cuvinte, au descoperit cei de la „New York Times”. În ultimele luni, Facebook a făcut mai multe modificări la acest regulament prin care mai multe informaţii ale utilizatorilor sunt făcute publice, lucru care a stârnit multe controverse. Astfel, utilizatorii trebuie să umble la mai multe setări ale contului  pentru ca informaţiile lor să nu fie împărţite cu necunoscuţi. Facebook oferă utilizatorilor un control deplin asupra contului lor, însă pentru a controla fiecare detaliu trebuie verificate între 50 şi 170 de setări.

Dezactivarea contului de Facebook

Dezactivarea contului şi ştergerea contului sunt două lucruri total diferite. Atunci când se decide dezactivarea contului de Facebook, utilizatorul devine invizibil pentru prietenii săi, iar datele personale nu sunt şterse, doar că acestea nu vor mai putea fi accesate. Facebook salvează profilul astfel încât dacă te decizi să îl reactivezi în viitor, toţi prietenii, fotografiile, jocurile şi alte preferinţe vor fi exact cum le-ai lăsat.

Pentru a dezactiva contul trebuie să accesezi „Account” apoi „Account Settings” şi din lista care va apărea accesează ultima opţiune „Deactivate” (Dezactivare).

Ştergerea contului

Dacă te-ai săturat de Farmville, de quiz-uri sau pur şi simplu eşti îngrijorat de problemele de confidenţialitate, ştergerea contului de Facebook este opţiunea cea mai bună. La ştergerea contului, Facebook te va anunţa că toate informaţiile personale precum nume, adrese de e-mail, numere de telefon, ID de messenger vor dispărea din baza de date. Cu toate acestea, fotografiile vor rămâne stocate o perioadă din motive tehnice, însă acestea vor fi complet inaccesibile altor utilizatorii Facebook.

Pentru a şterge contul de Facebook utilizatorii trebuie să trimită un mesaj către Facebook prin care să solicite acest lucru. Pentru aceasta este nevoie ca utilizatorul să se logheze în reţea şi să scrie adresa următoare în browser https://www.facebook.com/help/?faq=12271.

Odată accesată această adresă se va deschide o fereastră care explică diferenţa dintre dezactivarea şi ştergerea unui cont. În partea de jos a textului există un link care accesat dezvăluie mesajul „Delete my account”. Apăsarea butonului „Submit” (Trimite), va duce la ştergerea definitivă a contului.

Citeşte şi
De ce nu e bine să treci data de naştere în Facebook
Cum să revii la viaţa reală: te „sinucizi” pe Facebook, Twitter şi MySpace