Un grup de 22 de parlamentari PDL au adresat, marţi, o scrisoare deschisă FMI în care solicită reanalizarea principiilor de salarizare unitară astfel încât unele instituţii unde se practică salarii mari sa fie şi ele incluse în lege, lucru care ar conduce, implicit, la scăderea veniturilor.

Scrisoarea se refră la angajaţii de la Banca Naţională a României (BNR), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Comisia de supraveghere a pensiilor private (CSSPP).

„Aceste persoane au venituri lunare aberant de mari şi nu este normal ca în sistemul de stat să existe privilegiaţi. De exemplu, venitul mediu brut pe anul 2008 al preşedintelui Comisiei de supraveghere a Asigurărilor este de 19.600 euro lunar. Deşi, conform legii nr.44 din 2/05/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, aceste persoane sunt obligate să îşi facă publice veniturile prin declaraţia de avere, la rubrica venituri este completat «conform fişei fiscale»”, se precizează în scrisoarea adresată FMI.

Scrisoarea mai arată că, în aceste condiţii, „păstrarea în aceste instituţii a unor salarii de zeci de mii de euro lunar este inacceptabilă în condiţiile în care salariul minim brut este de 600 de lei şi salariul minim brut pe economie este de 1702 lei”.

BNR: “Îşi doreşte cineva dezorganizarea acestei instituţii?”

Reprezentanţii Băncii Naţionale au calificat iniţiativa drept un abuz, care i-ar putea determina pe specialişti să plece din instituţie în mediul privat care oferă deja salarii mai mari.

„Dacă la BNR media salariilor este mai mare decât la alte instituţii ale statului, şi nu mă refer la cele care au vernituri excepţionale, asta se întâmplă din două motive; primul este că majoritatea covârşitoare a personalului adună studii superioare, doctorate, specializări în marile centre financiare ale lumii, fapt ce reprezintă înalta pregătire a personalului din această instituţie şi care cere o remunerare corespunzătoare, iar al doilea motiv este că un abuz, ca acela pe care şi l-ar dori semnatarii scrisorii, i-ar determina pe cei mai mulţi dintre specialiştii băncii centrale să plece în băncile comerciale, îndeosebi în cele cu capital străin, unde şi acum salariile sunt mai mari decât cele de la BNR. Îşi doreşte cineva dezorganizarea acestei instituţii?”, a spus, pentru Mediafax, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

4.500 de lei net, venitul mediu la BNR

Deşi Banca Naţională este o instituţie publică căreia ar trebui să i se aplice prevederile privind transparenţa cheltuielilor, grila de salarizare a rămas la secret. Directorii din BNR, obligaţi prin lege să depună declaraţii de avere, au trecut în declaraţii venituri „conform fişei fiscale”, păstrând astfel secretul asupra salariilor.

Totuşi, există indicii că la BNR se câştigă mai bine decât în alte instituţii publice. Anul trecut, fiecăruia din cei aproape 1.700 de angajaţi i-au corespuns cheltuieli de pesonal lunare de circa 8.200 de lei. Ceea ce înseamnă un salariu mediu net de 4.500 de lei.

Cheltuielile cu personalul ale BNR au crescut cu aproape 15%, până la 167 milioane de lei, potrivit datelor din raportul anual al investiţiei.

CNVM: Scade independenţa autorităţilor de control

Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, consideră că scrisoarea este contrară tendinţei internaţionale de întărire a independenţei acestor instituţii. „La nivel internaţional se merge pe o întărire a independenţei autorităţilor de reglementare şi control, însă la noi se merge exact invers. Să îşi aducă aminte de condiţiile din acordul de împrumut semnat în primăvară de Guvernul Boc cu Banca Mondială, pentru că acolo era precizată clar o întărire a independenţei autorităţilor de reglementare şi control. Acum, tot PDL vine şi spune că vrea altceva? Eu nu sunt de acord cu această propunere a lor, însă dacă ei consideră că aşa este corect este treaba lor” a declarat Chetreanu, pentru Mediafax.