Suma de un milion de euro include și bonusurile anuale care sunt acordate pe bază de contract. Surse din mediul bancar spun că media lunară netă a veniturilor unui președinte de bancă este de 20.000 de euro, iar a unui vicepreședinte în jur de 7.000 de euro lunar.

Ţinând cont că există 38 de bănci, iar la cele mai mari unităţi salariile preşedinţilor ajung şi la valori apropiate de 40.000 – 50.000, nu este exclus ca cel puţin jumătate din cei 38 de bancheri se vor afla pe lista de raportări.
”Proiectul de Ordin asigură transpunerea în cadrul de reglementare naţional a Ghidului privind exerciţiul de colectare a datelor cu privire la angajaţii cu venituri ridicate (Guidelines On the Data Collection Exercise Regarding High Earners – EBA/GL/2012/5) emis de Autoritatea Bancară Europeană. Proiectul de Ordin are ca obiectiv reglementarea cadrului de raportare de către instituţiile de credit a informaţiilor care se referă la angajaţii acestora a căror remuneraţie totală este de cel puţin 1 milion de euro/an”, se arată în proiectul de Ordin publicat, miercuri, pe site-ul BNR.

Potrivit acestuia, prima raportare aferentă prezentului ordin se întocmeşte şi se transmite Băncii Naţionale a României de către instituţiile de credit până la data de 15 decembrie 2012, pentru informaţiile aferente remuneraţiilor fixe şi variabile acordate pentru activitatea profesională desfăşurată în anii 2010 şi 2011.

Formularul de raportare se transmite Băncii Naţionale a României de către instituţiile de credit pentru fiecare stat membru în care grupul acestora operează şi în care au angajaţi care beneficiază de remuneraţii de nivel înalt, în termen de cel mult 6 luni de la sfârşitul anului pentru care acestea se întocmesc, dar nu mai târziu de data de 30 iunie, în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare SIRBNR, precum si în format letric Direcţiei Supraveghere. Ordinul este semnat de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.