Cei mai mari producatori de terminale mobile din lume s-ar putea confrunta in 2009 cu o puternica scadere a vanzarilor pe fondul crizei economice care se face simtita la nivel global.

Conform analistilor de pe piata, vanzarile de terminale mobile ar putea scadea in 2009 intre 4 si 27 de procente, fata de 2008, in functie de gravitatea situatiei economice globale. Aceasta a afectat deja vanzarile din traile dezvoltate, cum ar fi cele din Europa de Vest.

Andrew Griffin, analist al Merrill Lynch, a declarat ca se asteapta ca vanzarile sa scada cu 5% in 2009, fata de anul acesta. In acelasi timp, Rod Hall, analist al JPMorgan, mizeaza pe o scadere de doar 3,9% a pietei de terminale mobile.

Inflatia in crestere de pe pietele emergente afecteaza, de asemenea, vanzarile de terminale mobile. Consumatorii decid in numar tot mai mare sa nu isi achitioneze un telefon sau amana inlocuirea celor vechi.

Daca vanzarile vor scadea, acest lucru va marca aproximativ 15 ani de crestere neintrerupta a pietei de profil. Singurul regres al acestui sector a avut loc in 2001, cand vanzarile au scazut foarte putin, cu doar 4%.

Producatorul numarul unu de pe piata, Nokia, incerca sa isi cimenteze pozitia prin intrarea pe pietele emergente. Insa, chiar si astfel, compania a raportat pentru trimestrul al treilea, o scadere a cotei de piata pana la 38%, fata de 40% in ultimele trimestre. Mai mult, profitul Nokia a scazut in aceasta perioada cu 30%.

Si Sony Ericsson a raportat o pierdere neta de 25 milioane de euro in cel de-al treilea trimestru al anului in curs.

Sursa: Financial Times