Situaţia regreselor  este una dintre principalele probleme pe agenda societăţilor de asigurare care domină piaţa poliţelor auto,  generând discuţii aprinse în întâlnirile la nivel de conducere executivă. Este vorba de datorii  de zeci de milioane de lei pe care cei mai importanţi jucători din piaţa CASCO le au de recuperat de la asigurătorii care îşi construiesc afacerile în jurul poliţei RCA. De unde vin aceste datorii semnificative? O parte a şoferilor loviţi în accidente rutiere aleg, din diverse motive, să-şi repare maşina utilizând poliţa CASCO, fără a mai aştepta ca societatea care a emis RCA către şoferul vinovat să achite respectiva reparaţie. În aceste condiţii, potrivit legii, societatea care a emis CASCO informează asigurătorul RCA asupra costurilor reparaţiei, iar acesta din urmă trebuie să blocheze în rezerve şi, ulterior, să achite respectiva sumă sub titlu de regrese. Problema este că, în ultimii doi ani, din ce în ce mai mulţi şoferi au ales varianta CASCO, în timp ce societăţile care asiguraseră şoferii vinovaţi  întârzie cu plata către compania care a achitat reparaţia. În acest fel s-au acumulat datorii de zeci de milioane de lei, care aduc după sine penalităţi şi pe care o parte a asigurătorilor care au de primit aleg să şi le recupereze în instanţă.

Cine are de primit

„În acest moment, putem afirma că piaţa românească întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte regresele între companii. Totodată, trebuie să specificăm că această situaţie este generată de un număr mic de companii care, însă, deţin un procent semnificativ din piaţa de RCA“, arată, pentru Capital, Adrian Marin, CEO al Generali, companie care a reuşit totuşi să reducă, faţă de anul trecut,  sumele pe care le are de încasat la aproximativ 12 milioane de lei. Potrivit informaţiilor Capital, alături de Generali, printre companiile care au sume importante de recuperat se mai numără Omniasig, Allianz-Ţiriac  şi Groupama. Călin Matei, director general adjunct al Groupama, nu dă sume clare şi nici nu divulgă numele societăţilor care le datorează, însă spune că „ Sumele restante pe care asigurătorii trebuie să le recupereze sunt consistente, iar lipsa acestora blochează accesul companiilor de asigurări la cantităţi importante de lichidităţi“. Şi reprezentantul Groupama evidenţiază însă o creştere a gradului de recuperare în 2013. În aceeşi notă, Adrian Moanţă, directorul diviziei Operaţiuni Daune şi Regrese de la Allianz-Ţiriac, spune că regresele reprezintă încă o problemă serioasă, deşi valoarea lor  a început să scadă. Societatea, care are deja mai multe procese pe rol pentru a-şi recupera banii, subliniază însă că asigurătorii datornici au un comportament diferit, unii dintre ei plătind o bună parte a sumelor pe cale amiabilă, pe parcursul acestui an. O situaţie specială o are Omniasig.  Potrivit reprezentanţilor companiei, la finele lui iunie, sumele de încasat se ridicau la 40 de milioane de lei. Societatea are litigii cu toate firmele datornice, însă subliniază că „ponderea sumelor de recuperat este semnificativă în cazul a trei companii“.

Cum sunt afectaţi clienţii şi ce spune ASF

Datoriile pe care societăţile le au între ele nu afectează doar bilanţurile asigurătorilor care trebuie să încaseze. În tot acest conflict, clienţii sunt victime colaterale, dintr-un motiv simplu pe care îl explică un specialist în asigurări ce a dorit să îşi păstreze anonimatul: „Dacă eu trebuie să plătesc acum dauna şi încasez banii peste şase luni sau mai mult, trebuie să iau sumele din altă parte. În unele cazuri se adaugă şi cheltuielile juridice. Pentru mine, asta înseamnă costuri suplimentare pe care trebuie să le recuperez cumva. Într-un final, voi fi obligat să majorez preţul poliţelor CASCO pentru că am, practic, un risc în plus“. Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară spun că nu se implică  direct în această chestiune, însă verifică în mod constant rezervele de daună pe care societăţile de asigurare sunt obligate să le constituie, deşi rezervele pentru regrese nu sunt raportate în mod distinct. În cazul în care constată o încălcare a prevederilor, ASF are dreptul să aplice sancţiuni care merg până la ridicare licenţei.

„În acest moment, putem afirma că piaţa românească întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte regresele între companii. ”
Adrian Marin, CEO, Generali

„Sumele restante sunt consistente. Lipsa acestora blochează accesul la cantităţi importante de lichidităţi. ”
Călin Matei, director adjunct, Groupama

130 mil. lei este suma  datorată pe regrese, potrivit surselor Capital. Adică 25% din primele încasate pe CASCO, în şase luni, de primii 3 jucători