Un bloc de birouri cu 19 etaje, care a costat 60 mil. euro, este la un pas de demolare. Celebra Cathedral Plaza, construită în coasta Catedralei Sf. Iosif din București, trebuie pusă la pământ conform unei decizii definitive și irevocabile a justiției. Asta pentru că a fost ridicată încălcând legea. Nu este clar încă cine și cum va duce la îndeplinire hotărârea instanței. Potrivit lui Sorin Oprescu, autoritățile locale ar putea plăti demolarea clădirii (circa trei-patru mil. euro), urmând să recupereze banii de la investitor. Însă reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice (cea care a cerut declararea ilegală a construcției) spun că, de fapt, Primăria trage de timp.

Tot în Capitală și tot la câțiva pași de o biserică minoritară fusese ridicat, cu câțiva ani înainte, un alt controversat bloc de birouri, Millennium Business Center. Construcția a început în 2001, dar a fost sistată după ce reprezentanții lăcașului de cult au reclamat apariția unor fisuri. Se pare că litigiul a fost rezolvat în 2003, după ce investitorul le-a plătit vecinilor despăgubiri de aproape 800.000 de dolari. În 2009, blocul Millennium a fost grav afectat de un incendiu. Patru ani mai târziu, clădirea nu a fost încă renovată, ca urmare a unei dispute încă nefinalizate între proprietari și firma de asigurări. Unele voci din piață spun chiar că este posibil ca efectul incendiului să fi fost atât de sever încât, până la urmă, blocul să trebuiască demolat.

Demolarea a fost soluția aplicată de autorități în 2011 în cazul extinderii ilegale a hotelului Histria din Mamaia, dar și în cazul Halei Matache din București. Clădirea, veche de un secol și declarată monument istoric, a fost dărâmată în primăvară de Primăria Capitalei, în ciuda protestelor societății civile. Motivul? Proiectul de lărgire a străzii Berzei. Edilul-șef al Bucureștiului a anunțat că hala va fi reconstruită pe un amplasament învecinat „atunci când vor fi bani“.
Nu aceeași soartă crudă o vor avea, se pare, complexul City Mall construit în Parcul Tăbăcărie din Constanța, care a fost contestat de o parte din localnici ca fiind ridicat ilegal pe un spațiu verde, și nici giganticul complex Palas din Iași. Acesta din urmă are, potrivit presei locale și unor decizii judecătorești definitive și irevocabile, probleme cu terenul pe care a fost construit (și care ar fi fost obținut în urma unor asocieri ilegale cu administrația locală și ar fi fost subevaluat), dar și un impact negativ asupra integrității Palatului Culturii, aflat în imediata apropiere.

Controversele de ordin arhitectural și urbanistic au existat și în jurul altor clădiri în care s-au investit sume de ordinul zecilor de milioane de euro (cum ar fi Bucharest Financial Plaza, criticat pentru că ar strica „peisajul“ într-una din cele mai frumoase zone vechi din București), dar și în jurul unor construcții ceva mai modeste. În Cluj- Napoca, de pildă, presa a relatat că există liniștit de câțiva ani un hotel cu patru etaje și 13 camere construit pe baza unei autorizații eliberate pentru un chioșc. Tot aici, pe baza unei autorizații pentru extinderea unei case ar fi apărut pe strada Romulus Vuia trei blocuri înalte de 22 de metri, care și-au dobândit apoi în instanță autorizația de construcție refuzată de autoritățile locale.

Click pentru mărire