‘Vedem 75% şanse pentru o reducere cu 0,25 procente a dobânzii de politică monetară în luna septembrie şi 25% şanse pentru o reducere cu 0,50 procente. După încheierea ciclului de reducere a dobânzii, relaxarea politicii monetare va continua prin diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, la 10% sau 12%. Reducerea rezervelor la lei va elibera câteva miliarde de lei în piaţă şi va avea un efect mai puternic decât reducerile de dobândă de politică monetară. Rezervele în valuta ar putea fi nemodificate până la trecerea vârfului de plată a datoriei către FMI, adică până în 2015’, a spus Eugen Sinca.

Acesta a spus că relaxarea politicii monetare a BNR din 2013 şi posibil 2014 va fi urmată de întărirea graduală a politicii monetare a Rezervei Federale americane (FED) şi a Băncii Centrale Europene (BCE) în următorii 2-3 ani, ceea ce va ieftini creditul în lei şi va scumpi creditul în valută.

‘Deja vedem în piaţă oferte de credite retail garantate în lei cu dobânzi apropiate de 6% pentru clienţii cu istoric bun de plată, ceea ce face posibilă o scădere în continuare a dobânzilor în jur de 5% în 2014’. a mai spus Sinca.

Asociaţia Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) estimează că Banca Naţională va reduce dobânda de politică monetară la 4,25% în şedinţa Consiliului de Administraţie din 30 septembrie 2013.