NIS are o participaţie de 51% în acest perimetru, Zeta Petroleum deţine 39%, iar Armax Gaz, 10%.

În timpul testelor, producţia maximă de ţiţei a fost echivalentă cu 24 de barili pe zi, iar cea de gaze a fost de 22.248 de metri cubi pe zi.

‘Operatorul (NIS – n.r.) va utiliza metodele standard convenţionale (folosite cu succes la sonda Jimbolia 6 din apropiere), pentru a îmbunătăţi producţia la această sondă şi pentru a confirma că se poate atinge o producţie comercială. Este de aşteptat ca rezultatele acestor operaţiuni extinse de testare să fie disponibile în septembrie 2013’, se mai arată în comunicat.

În prima fază a testelor la această sondă, din luna iulie, nu au fost identificate zăcăminte de hidrocarburi. Însă lucrările de la începutul lunii august au relevat producţia menţionată. Lucrările sunt finanţate în totalitate de către NIS.

Compania sârbă NIS este deţinută de Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus de stat. Potrivit site-ului companiei, NIS operează cinci perimetre în vestul României şi estimează că producţia comercială de petrol şi gaze va începe în 2014-2015.

Gazprom are planuri în România şi pe piaţa comercializării de carburanţi.

La începutul lunii iulie, directorul general adjunct Gazprom Neft, Kirill Kravchenko, prezent în România la inaugurarea benzinăriei Gazprom de pe autostrada Bucureşti-Piteşti, a declarat că grupul rus îşi propune să deţină 50 de benzinării în România până la finalul anului 2013 şi 120 până în 2015, cu o investiţie totală de peste 150 milioane de euro. În prezent, compania deţine 12 staţii pe piaţa locală.
Sursa: Agerpres