Fără îndoială, între marile soiuri pe care le poți întâlni peste tot în lume (Cabernet, Chardonnay, Pinot Noir sau Sauvignon), poate nici unul nu este atât de sezonier precum Sauvignonul. Aromele sale proaspete, uneori crude, sunt ideale pentru vară și oferta de vinuri provenite din acest soi este suficient de variată ca să atragă toate gusturile.
Fie că vorbim de stilul mineral, pe care îl întâlnim la Sancerre, fie de cel tropical pe care îl întâlnim la vinurile de Noua Zeelandă sau de fumeul atât de popular în California, acest vin este mereu răcoros și, băut la temperatura potrivită și în cantități rezonabile, te poate însoți fără dureri de cap în după-amiezele călduroase de vară. În funcție de momentul în care au fost culeși strugurii, aromele cele mai frecvente la acest vin sunt fie de citrice, atunci când strugurii au fost culeși foarte tineri, fie de piersici sau smochine proaspete, când strugurii au fost culeși târziu. E clar, vara nu poți da greș cu un Sauvignon blanc!
Acest vin alb își datorează celebritatea regiunii Bordeaux, unde este numit și “albul sălbatic”. Aromele sale verzi, ierboase, sunt extrem de apreciate în sudul Franței sau pe Valea Loarei, dar se potrivesc de minune în cupajele bordoleze cu Semillon sau Muscadelle. De altfel, soiul nostru pare să se fi născut aici, în urmă cu sute de ani, și tot aici a contribuit la nașterea unui alt strugure la fel de celebru, Cabernet Sauvignon. În Franța, vinurile din Sauvignon blanc se numesc Poilly-Fume, Sancerre, Graves sau Touraine și sunt vinuri seci get-beget. Aici se cultivă și astăzi aproape un sfert din producția mondială. Pe locul doi se află, aproape la egalitate, Italia, Noua Zeelandă și Statele Unite. În Lumea Noua, unde este un soi extrem de popular, unii producători obișnuiesc să-i mai lase un gram sau două de zahăr rezidual ca să-i mai potențeze textura și buchetul, motiv pentru care vinul poate fi uneori mai degrabă demisec.
Când îl combini cu mâncarea ține minte că textura sa este una ierboasă în majoritatea cazurilor. Prin urmare se potrivește unui meniu verde, cu brânzeturi fresh și cremoase de capră sau cu sosuri în care ai folosit din belșug plante aromatice precum pătrunjelul, busuiocul, menta, tarhonul, cimbrul sau rozmarinul. Carnea ideală este cea albă, de pasăre. Dar acest vin poate însoți la fel de bine și mâncăruri cu fructe de mare sau o friptură de porc gătită ușor și condimentată cu fenel, șofran sau turmeric.

5 vinuri Sauvignon blanc cu expresii diferite

Cuvee D’Excellence – unul dintre cele mai cunoscute Sauvignonuri de la noi, cu tradiție lungă și premii nenumărate. Extrem de răcoros, cu un buchet foarte fresh și acciditate persistentă.

Karakter – un vin destul de tânăr, tipic pentru Dealul Mare, cu acciditate vioaie și cupaj destul de echilibrat. Ideal în compania unor mâncăruri asiatice bine condimentate.

Chateau La Verriere – un alb de Bordeaux excelent, medaliat cu aur în 2011. Un vin cu un raport excelent calitate-preț

Leat 6500 – probabil cel mai reușit Sauvignon realizat în ultimii ani la noi. Obinut din Gros Sauvignon, sub îndrumarea lui Răzvan Macici, cel mai titrat oenolog român în acest moment.

Davino Editie Limitata – unul dintre cele mai bune vinuri albe românești. O ediție cu adevărat limitată care se află deja în cele mai importante colecții de vinuri de la noi.

Colecția noastra completa de Sauvingon blanc o gasiti aici

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.