Potrivit organizatorilor, la protest ar urma să participe aproximativ 200 de persoane, ce vor afişa pancarte pe care sunt scrise nemulţumirile şi doleanţele pe care le au. La faţa locului au ajuns, deja, protestatari din judeţele Galaţi, Hunedoara, Roman, Câmpia Turzii, Zalău, Târgovişte şi Brăila.

Oficialii Metarom solicită, printre altele, eliminarea taxei de energie regenerabilă, respectiv a certificatelor verzi, modificarea legislaţiei muncii, schimbarea legii pensiilor, dar şi implicarea Guvernului pentru rezolvarea problemelor din industria românească.

Sindicaliştii afiliaţi la Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom, ce reuneşte o mare parte dintre sindicatele din metalurgie şi siderurgie, doresc modificarea Legii 220/2008, act normativ care face referire la ‘stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei regenerabile’.

În acest context, reprezentanţii industriei de profil atrag atenţia asupra faptului că prevederi actuale ale legii duc la falimentarea întreprinderilor cu profil metalurgic, iar efectele închiderii acestor capacităţi de producţie vor fi devastatoare pentru economia Romaniei.

Conform nemulţumirilor sindicale, taxele foarte mari aplicate pe energia electrică folosită în industria metalurgică, respectiv taxa de cogenerare de 23,1 lei/MWh şi taxa pentru energia regenerabilă de 51,5 lei/MWh, fac ca produsele finite realizate în întreprinderile din România să devină necompetitive pe plan mondial.

”Toate statele din Europa au redus valoarea acestor taxe aplicate pe consumul de energie electrică, în condiţiile în care România le-a crescut de la 9,03 lei/MWh, în 2011, la 51,5 lei/MWh, în 2013. Atragem atenţia că, dacă nu se modifică valoarea certificatelor verzi, creşterea preţului de cost pentru produsele finite metalurgie le face complet necompetitive, iar întreprinderile metalurgice vor intra în faliment, ceea ce duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, creşterea şomajului, reducerea încasărilor bugetare, dezindustrializarea României, creşterea sărăciei şi polarizarea socială”, consideră Metarom.

Protestul sindicaliştilor din metalurgie şi siderurgie este preconizat să dureze peste două ore şi să se încheie în jurul orei 12:00, conform vicepreşedintelui Metarom, Marius Cornenco.