Aperolul este aperitivul perfect pentru zilele călduroase care ne așteaptă. Gustul dulce-amărui, concentrația alcoolică mică și versatilitatea aromelor sale fac din acest lichior ingredientul ideal pentru zeci de rețete delicioase și, în același timp, răcoritoare.
Această băutură a fost inventată de Barbieri, un producător din Padova, la începutul secolului 20. Numele său, care parcă te duce cu gândul la un medicament, provine de la cuvântul franțuzesc “apero” (aperitiv) pe care Barbieri l-a auzit într-o călătorie la Paris prin 1910. Rețeta sa a rămas neschimbată până astăzi, iar printre ingredientele sale de bază se numără portocala, gențiana sau rubarba.
Deși seamănă foarte mult cu Campari, are o concentrație de alcool de numai 11% (la jumătate cât cea a lui Campari) și este un pic mai dulceag. În Italia, această băutură a devenit celebră deabia după Al Doilea Război Mondial, fiind consumată cu preponderență în nord. Cel mai frecvent îl găsești în combinație cu prosecco în Aperol Spritz, rețeta care i-a adus de altfel succesul fulminant din ultimii ani. Se spune că în regiunea Veneto, unde a fost inventată această rețetă, în intervalul dintre orele 6 și 9 seara (numit de italieni aperitivo) se consumă 1000 de spritz-uri pe minut.
Popularitatea acestui cocktail este cu atât mai mare cu cât rețeta este cât se poate de simplu de preparat: la o parte de Aperol pui două părți de prosecco într-un pahar plin cu gheață, asezonat cu o felie de portocală și un strop de apă minerală.  Concentrația alcoolică a unui pahar de Aperol Spritz poate ajunge la 8-9 la sută. Suficient pentru o zi caniculară în care gustul de portocală adăugat unui pahar de vin spumant cu multă gheață te va răcori instantaneu.

Cocktailuri cu Aperol

Cheeky Negroni

O parte gin (de preferat Hendriks pentru aromele sale puternice de trandafir și ienupăr)
O parte vermut alb
O parte Aperol

Puneți toate ingredientele într-un pahar obișnuit umplut cu gheață, amestecați bine și adăugați la final coajă de grepfrut

The paper plane

O parte bourbon (vă recomand Maker’s Mark)
O parte Aperol
O parte Amaro (Averna de preferat)
O parte suc de lămâie

Toate ingredientele trebuie amestecate bine cu gheață într-un shaker si apoi strecurate într-un pahar de cocktail

Aperol Gin punch

5 părți gin
3 părți Aperol
1 parte Chartreuse galben
2 părți suc de lămâie
2 părți suc de grepfrut
1 parte suc de portocală
câțiva stropi de bitter (Angostura)
1 sticlă de spumant

Toate lichiorurile și sucurile sunt amestecate cu gheață într-un bol și ținute 15 minute în frigider. Apoi adăugați spumantul, cu două portocale tăiate în felii subțiri și cu mai multă gheață și amestecați.

Rosemary baby

18 părți de Aperol infuzat cu rozmarin (pentru infuzie trebuie să țineți 3-4 crenguțe de rozmarin într-o sticlă de Aperol trei ore la temperatura camerei)
9 părți de bourbon
6 părți de sirop simplu, sirop de agave sau miere ceva mai subțire
1 sticlă de spumant

Amestecați toate spirtoasele și siropul într-un bol cu gheață și țineți-le la rece 15 minute. Apoi adăugați spumantul, mai multă gheață, câteva crenguțe de rozmarin și câteva felii subțiri de grepfrut.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.