"Măsurile noastre de sprijin (pentru Cipru) le vom duce la capăt în funcţie de propriile interese, şi interesele noastre au în vedere ca Banca Comercială Rusă, care nu are nevoie de niciun fel de sprijin financiar, să funcţioneze norma", a declarat, sâmbătă, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov.

Acesta a precizat că, în această bancă cipriotă, proprietate a băncii ruse VTB, "sunt blocaţi banii" companiilor ruse.

"Vrem ca aceşti bani să ajungă la destinatarii lor", a spus ministrul.

În 2011, Rusia a acordat Ciprului un credit de 2,5 miliarde euro, pentru patru ani şi jumătate, la o dobândă de 4,5%. În martie 2013, partea cipriotă a propus reducerea dobânzii la 2,5%, ceea ce ar însemna o restructurare cu 10% a datoriei.

Siluanov a afirmat că a discutat această temă la Washington cu "miniştrii interesaţi de subiect din Uniunea Europeană şi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional" şi că toţi s-au pronunţat pentru "ridicarea cât mai repede a restricţiilor".

"Săptămâna viitoare va începe o nouă etapă de negocieri în acest sens şi vom vedea cum vom rezolva problema", a subliniat ministrul rus al Finanţelor.

El a insistat şi în legătură cu o mai mare participare a Rusiei în negocierile privind Ciprul.

"Dat fiind că suntem deja creditori (ai Ciprului) şi suntem dispuşi să îmbunătăţim condiţiile pentru recuperarea creditului, am vrea să ne fie acceptate propunerile, pentru a depăşi problema cipriotă", a adaugă oficialul rus.
Sursa: Agerpres