Falsificarea de bunuri este cea mai lucrativă afacere, cu 24,4 miliarde de dolari în venituri anuale, lemnul de contrabandă cu 17 miliarde, heroina cu 16,3 miliarde şi metamfetaminele cu 5 miliarde, conform studiului intitulat „Crima organizată transfrontalieră în Asia de Est şi în Pacific: evaluarea pericolului”.

Urmează medicamentele de contrabandă, piaţa neagră a componentelor electronice menită să evite reciclarea oficială (3,75 miliarde de dolari) şi comerţul ilegal cu specii de animale protejate (2,5 miliarde). Asistenţa în vederea traversării ilegale a frontierei şi traficul cu femei în scop de prostituţie reprezintă, de asemenea, sute de milioane de dolari anual.

Potrivit lui Sandeep Chawla, director adjunct al Biroului Naţiunilor Unite împotriva Drogurilor şi a Crimei (ONUDC), consumul de heroină este într-o creştere constantă în regiune. Chinezii sunt principalii consumatori, iar birmanii sunt cei mai importanţi producători. „Myanmarul este principala sursă de opiacee în Asia de Sud-Est. Este nevoie să facem ceva pentru a răspunde producţiei de opiacee din Myanmar, este foarte important pentru zonă”, a subliniat el.

Pe de altă parte, Jeremy Douglas, reprezentant regional al agenţiei, insistă asupra pericolelor ce decurg din aceste traficuri pentru sănătate. „Între o treime şi 90 la sută din tratamentele antimalarie controlate în Asia de Sud-Est provin din contrabandă”, din China şi India, având drept consecinţă o mortalitate anormală în rândul beneficiarilor şi dezvoltarea unor tulpini rezistente la tratament, a explicat el.

Sursa: Agerpres