După ce BCR a depăşit cota de 1 miliard de euro credite Prima Casă în mai 2012, acum este rândul BRD să atingă acest prag. Probabil, în timp, BRD ar putea să depăşească BCR per ansamblul programului Prima Casă, în condiţiile în care BCR va rămâne să acorde credite exclusiv în lei, care sunt extrem de puţin cerute din cauza costurilor semnificativ mai ridicate.

Până acum, în cadrul programului Prima Casă, s-au acordat credite de circa 3,45 miliarde euro, ceea ce înseamnă că BRD a acordat 27-28% din aceste finanţări.

 Cele mai multe credite au fost acordate în Bucureşti (31%), în timp ce ponderea împrumuturilor acordate clienţilor originari din oraşe cu mai mult de 200.000 de locuitori, excluzând Capitala, se ridică la 38%.

Fără Bucureşti, primele trei oraşe din ţară în funcţie de numărul creditelor acordate sunt, în ordine, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca. În topul primelor 10 localităţi, excluzând Capitala, se mai află, în ordinea descrescătoare a numărului de credite acordate, Constanţa, Braşov, Craiova, Ploieşti, Galaţi, Oradea şi Brăila.

Din punctul de vedere al repartizării pe zone geografice, cei mai mulţi clienţi pentru creditele acordate în cadrul programului „Prima Casă” provin dintre locuitorii Munteniei (52% din totalul creditelor), urmaţi de clienţii din zona Transilvaniei (32%) şi de cei din Moldova (16%).

25.000 de credite, dintr-un total de 90.000

Din punctul de vedere al grupelor de vârstă în care se încadrează beneficiarii împrumuturilor  „Prima Casă”, cei mai numeroşi sunt clienţii cu vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani (40%). 34% dintre beneficiari au între 31 şi 35 de ani, iar 24% au vârste ce depăşesc 35 de ani. Cea mai redusă pondere o au clienţii cu vârste sub 25 de ani (2%). Cel mai tânăr titular al unui credit „Prima Casă” este în vârstă de 19 ani, iar cel mai vârstnic are 62 de ani.

Titularii creditelor sunt în proporţie de 61% bărbaţi şi de 39% femei, iar valoarea media a împrumutului se ridică la aproximativ 39.000 EUR.

„Cele aproape 25.000 de credite „Prima Casă” acordate de BRD dovedesc utilitatea programului, o largă categorie de clienţi reuşind prin intermediul acestuia să îşi îndeplineacă visul de a avea o locuinţă în proprietate”, a declarat Adrian Jantea, Directorul Comercial responsabil de clientela de persoane fizice în cadrul BRD-Groupe Societe Generale.  

În cadrul programului Prima Casă, s-au acordat în total peste 90.000 de credite.

BRD a acordat primul credit în cadrul Programului „Prima Casă”. Demarat în iulie 2009,  programul a fost creat pentru susţinerea celor care doresc să îşi cumpere sau să construiască o locuinţă, prin acordarea unei garanţii de stat aferente unui credit imobiliar cu dobândă redusă. Banca oferă credite „Prima Casă” în lei şi euro. Lansate în luna decembrie a anului trecut, împrumuturile în lei se acordă cu o dobândă nominală de Robor 3M + 2,5 pp. Creditele în lei completează oferta ”Prima casă” în euro a BRD, promovată încă de la începutul programului. Finanţările în euro se acordă cu o dobândă nominală de Euribor 3M + 4 pp.