Rata şomajului în Grecia a atins în ianuarie nivelul record de 27,2%, de la 25,7% în decembrie, reflectând adâncirea recesiunii după anii de austeritate impuşi în schimbul asistenţei financiare, a anunţat joi Oficiul central de statistică din Grecia (ELSTAT), transmite Reuters, potrivit Agerpres.
În zona euro, rata şomajului a ajuns la 12% în februarie, a anunţat Eurostat pe 2 aprilie, în vreme ce şomajul din UE27 a ajuns la 10,9%. Cea mai mare rată a şimajului este în Grecia, urmată de Spania cu 26,2%. În românia, potrivit Eurostat, se înregistrează printre cele mai mici rate ale şomajului, de 6,7%.

Este cel mai ridicat nivel al şomajului de când ELSTAT a început publicarea datelor, în 2006. În ianuarie 2012, rata şomajului era de 21,5%.

Rata şomajului în Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, în 2009, şi rămâne în continuare cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a şomajului a fost de 12%.

În 2012, rata medie a şomajului în Grecia a fost de 24,4%, conform datelor ELSTAT.

‘Primul trimestru rămâne dificil din cauza adâncirii recesiunii, în ciuda unei uşoare îmbunătăţiri înregistrate în precedentele două luni datorită angajărilor sezoniere’, a declarat Nikos Maghinas, economist al National Bank of Greece.

Şomajul în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani) a urcat la 59,3%, de la 51% în perioada similară din 2012.

În decembrie, rata şomajului în Grecia a scăzut la 25,7%, conform datelor revizuite ale ELSTAT, de la 26,6% în noiembrie, fiind primul declin înregistrat din mai 2008, dar rămâne în continuare cel mai ridicat nivel din zona euro.

Potrivit celor mai recente estimări bugetare ale guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% în acest an în timp ce rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 0,8%.