Grație geniului lui Steve Jobs, Apple a reușit să devină cea mai valoroasă companie din lume în august 2011 (337 miliarde dolari), când a depășit legendara Exxon Mobil. Așa cum nimeni nu ar fi crezut, Apple și-a continuat marșul triumfal și a stabilit un record mondial absolut în materie de capitalizare, de 660 miliarde dolari, în septembrie 2012. O asemenea creștere, de peste 320 miliarde dolari în circa un an de zile, nu s-a mai înregistrat vreodată în lume.
Dar, pe fondul mai multor greșeli majore și pe fondul creșterii acerbe a comptetiției, compania a consemnat cel mai puternic recul din istorie, de peste 265 miliarde dolari în mai puțin de 6 luni. Practic, de la vârful din 19 septembrie, de 705 dolari/acțiune, Apple a pierdut până ieri 40% din valoare, până la 420 dolari, minimul ultimelor 13 luni. La acest nivel, capitalizarea companiei a ajuns la 394,5 miliarde dolari, cea mai mică din 13 ianuarie 2012 încoace.
Odată picată sub pragul de 400 miliarde dolari, Apple a pierdut, după un an și jumătate, titlul de cea mai valoroasă companie din lume. Coroana este deținută acum din nou de gigantul din domeniul petrolier Exxon Mobil, care ieri a închis cu o valoare de piață de 400,5 miliarde dolari.
Apple a mai pierdut o dată acest titlu spre sfârșitul lunii ianuarie 2013, tot în favoarea Exxon Mobil, dar atunci a fost vorba de o capitalizare intermediară, în cadrul unei ședințe de tranzacționare, nu la finalul sesiunii.
Ceea ce a costat-o pe Apple cel mai scump și i-a atras declinul puternic constă în serviciul de navigare al Apple, pe care compania a ținut morțiș să îl dezvolte intern și cu care a înlocuit hărțile Google, mult mai performante și mai populare.
Chiar și bătălia pornită de Steve Jobs împotriva sistemului Android, dezvoltat tot de rivalii de la Google, a fost pierdută de-o manieră categorică și asta a contribuit de asemenea la percepția negativă asupra companiei.
Spre comparație, în timp ce Apple s-a prăbușit cu 40%, rivalii de la Google au ajuns ei acum la un maxim istoric, de 820 dolari/acțiune, respectiv la o capitalizare de 270 miliarde dolari. Practic, Apple a pierdut de la vârful de capitalizare din septembrie și până în prezent aproape cât toată valoarea de piață a Google, care este un record pentru companie.
În plus, luna trecută, cei de la Goldman Sachs au spus că Apple a ieșit din “preferințele” celor mai mari manageri de fonduri, locul întâi fiind luat de compania falimentară salvată de stat AIG.
Rămâne de văzut dacă Apple va fi în stare să întoarcă acest declin incredibil petrecut pe fondul unor rezultate record, dar insuficiente pentru așteptările pieței. Totul ține de succesul pe care îl vor avea noile produse ale Apple așteptate a fi lansate în acest an.