Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piață a grupului petrolier american Exxon Mobil Corp. a depășit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile electrice, iar investitorii mizează pe reticența consumatorilor în a renunța la automobilele cu motoare pe combustie, transmite Bloomberg.

Vineri, titlurile Exxon au înregistrat un avans de 1,1% la Bursa de la New York, în timp ce acțiunile Tesla au scăzut cu 1,9%, până la 147,05 dolari. În consecință, capitalizarea de piață a Tesla era de aproape 469 miliarde de dolari, față de 475 miliarde de dolari pentru Exxon.

Comparativ, în luna noiembrie 2021, valoarea de piață a Tesla era cu aproape 1.000 de miliarde de dolari peste cea a Exxon Mobil, când titlurile Tesla erau impulsionate de creșterea livrărilor, expansiunea pe piața din China și promisiunea automobilelor autonome. Între timp, investitorii și-au revizuit estimările pentru toate aceste trei elemente.

Cu cât a scăzut valoarea de piață a companiei Tesla

Valoarea de piață a Tesla a scăzut cu 41% de la începutul anului și până în prezent, o perioadă marcată de îngrijorări cu privire la continuarea creșterii, restructurări de personal și primele scăderi anuale ale vânzărilor de la începutul pandemiei. În paralel, Exxon a pus capăt unei tendințe îndelungate de scădere a producției de petrol, profitând și de faptul că în acest an cotația barilului de petrol a crescut cu 16%.

Aceste evoluții diferite demonstrează faptul că electrificarea transportului rutier este mai dificilă decât se credea inițial.

Ford Motor Co. și Hertz Global Holdings Inc. se numără printre companiile care își revizuiesc pariurile mari făcute pe vehiculele electrice pe măsură ce penetrarea acestor vehicule încetinește din cauza prețurilor mari și numărului limitat de stații de încărcare.

Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajați la singura sa fabrică din Europa, Grünheide, lângă Berlin, după ce a anunțat planuri de reducere cu 10% a forței de muncă la nivel global, pe fondul intensificării războiului prețurilor pentru vehiculele electrice.