Astfel, în 2005, convocarea conclavului şi funeraliile papei Ioan Paul al II-lea a costat Vaticanul 9 milioane de dolari, în timp ce excedentul bugetar al Sfântului Scaun a fost atunci de 12 milioane de dolari, cunoscând o creştere bruscă de 224% în raport cu indicele din 2004.

Efectele favorabile din punct de vedere economic ale retragerii lui Benedict al XVI-lea au fost evocate chiar de oficiali ai Vaticanului. De exemplu, cardinalul Sebastiani, preşedintele Prefecturii pentru afaceri economice a Sfântului Scaun, a amintit că afluxul de milioane de turişti (circa 3,8 milioane de persoane) a condus la o creştere a veniturilor muzeelor, librăriilor, editurilor şi unităţilor de tipărire a timbrelor şi de producere a monedelor Vaticanului.

De fapt, bugetul Vaticanului constă din două compartimente diferite. Este vorba de bugetul Vaticanului propriu-zis (ca denumire geografică) care se formează şi se cheltuieşte întreţinerea papei, a Curiei Romane, radioului Vaticanului şi misiunile Sfântului Scaun în străinătate.
Sursa: Agerpres