Pentru a maximiza randamentul economisirii prin băncile pentru locuințe (BpL) este de recomandată depunerea anuală a 1.000 euro pe contract, această depunere aducând după sine cea mai mare primă de la stat – 250 euro.
E bine de știut că în cazul în care am vrea să economisim anual mai mult de 1.000 euro, putem împărți suma pe mai multe contracte deschise pe numele altor membri ai familiei.
Astfel, dacă se depune anual până în 1.000 euro/contract, după cinci ani de economisire se obține un randament net de circa 8%-10%, în condițiile în care dobânda medie la depozite este de 5,5% și se impozitează.
Pe lângă faptul că produsele bauspar (de economisire-creditare) oferă cele mai bune randamente la economisire pe termen lung, după perioada de economisire de 5 ani clientul are acces la cel mai ieftin credit în lei pentru domeniul locativ, cu dobânzi fixe de 4,5%-6%.
Astfel, pe lângă faptul că este eliminat riscul valutar, creditele fiind oferite doar în lei, este eliminat și riscul de dobândă, întrucât aceasta este fixă pe toată perioada creditului.
Spre comparație, dacă dobânzile la creditele prin BpL se încadreză în intervalul 4,5%-6%, dobânda medie la creditele ipotecare clasice în lei este peste 11%. Abia cele mai bune oferte din piață de credite ipotecare clasice au dobânzi care coboară la circa 8,5%, dar acestea sunt variabile.
Este interesant faptul că dacă prinde exercițiul economisirii pe o perioadă de minimum 5 ani, un client are acces la credit prin BpL la un cost mai mic decât cel la care se împrumută statul român!
La ultimele licitații pentru scadențe de peste 2 ani, Ministerul Finanțelor a plătit peste 6%, iar la licitațiile cu bonduri pe 15 ani s-a plătit 7%.
Faptul că statul stimulează economisirea prin prima anuală de 25%, i se întorc prin taxe și impozite de 3 ori mai mulți bani decât cei cu care a contribuit. Totodată, cu sumele acordate sub forma primelor de stat se angrenează în economie un rulaj de 12 ori mai mare.  
Deocamdată, Băncile pentru Locuințe au un grad de penetrare relativ redus, de 2,1%, dar pe termen mediu țintesc la o rată de penetrare de 10%.
În Germania, țară care s-a reconstruit după razboi cu astfel de instrumente bauspar, rata de penetrare este de circa 37%, în Austria – de aproape 62%, în Cehia – de 43%, în Slovacia – de 17,5%, în Croația – de 17%, iar în Ungaria – de 13%.