Agenţia a plasat ‘sub observaţie’ nota acestei ţări (B3) ‘în vederea unei posibile retrogradări’, apreciind în acelaşi timp că deficitul bugetar al Ciprului, foarte expus la Grecia, va fi ‘mult mai important decât a fost prevăzut’.

La începutul lunii octombrie, Moody’s a retrogradat cu trei trepte ratingul Ciprului, din cauza ‘dificultăţilor profunde’ din sectorul bancar cipriot.

Ciprul, membru al zonei euro şi preşedinte în exerciţiu al Uniunii Europene, a cerut la sfârşitul lunii iunie să beneficieze de un ajutor ce ar putea depăşi 10 miliarde de euro, după ce şi-a văzut finanţele afectate de legăturile strânse cu Grecia.

Pentru a-şi motiva decizia, Moody’s Investors Service a invocat ‘negocierile greoaie cu troica şi incertitudinea care apasă asupra calendarului, precum şi probabilitatea unui plan de salvare’.

Reprezentanţii troicăi au fost recent în Cipru pentru a evalua tăierile bugetare propuse în schimbul ajutorului financiar cerut de insulă şi să studieze situaţia sectorului bancar.

Guvernul cipriot estimează că planul de salvare propus de troică (reducerea salariilor funcţionarilor şi a prestaţiilor sociale, majorarea TVA) impune măsuri de austeritate prea grele pentru o economie aflată deja în recesiune.
Dacă i se va acorda ajutor, Ciprul va deveni cea de-a patra ţară din zona euro, din totalul de 17, care va fi plasată sub asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda şi Portugalia.
Sursa: Agerpres