După cum se arată în comunicatul Consiliului Concurenței, sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz SA în perioada 2009 – 2011, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

”Avem dovezi că aceste companii s-au înţeles asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii, schimbând informaţii comerciale sensibile. Înţelegerile de trucare a licitaţiilor reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la achiziţionarea, de către autoritatea contractantă, a unor lucrări mai scumpe. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanşa investigaţia”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Companiile SC Condmag SA şi SC Inspet SA au fost amendate cu 4.548.658 lei (aprox. 1 milion euro) şi, respectiv, 7.296.204 lei (aprox. 1,6 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică ”Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi”, organizată în anul 2009.

Potrivit Consiliului Concurenţei, trucarea ofertelor a constat în schimbul de informaţii sensibile, cu caracter confidenţial, care au permis Inspet să câştige licitaţia, conform unei înţelegeri prealabile.

Compania Moldocor SA a fost amendată cu 2.235.028 lei (aprox. 500.000 euro) şi T.M.U.C.B. SA cu 11.384.975 lei (aprox. 2,5 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică ”Conducta de transport gaze 20 Giurgiu Ruse” organizată în anul 2011. Trucarea licitaţiei s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenţi: SC T.M.U.C.B. SA a transmis Moldocor informaţii confidenţiale cuprinse în oferta sa financiara.

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.