”Într-o lună şi jumătate se derulează în România şapte misiuni de audit de la Comisia Europeană (CE), iar acest lucru se datorează faptului că am făcut cereri pe sume mari de plată din fonduri europene. România şi Bulgaria sunt ţări care pică tot timpul în eşantionul de control al CE. Ţările nou intrate par a fi într-un sistem concurenţial, nu de parteneriat, cu statele vechi, care îşi folosesc avantajele pentru a-şi cheltui proprii bani. Sperăm că până la jumătatea lunii noiembrie vor fi finalizate toate cele şapte misiuni”, a declarat pentru directorul general al APDRP, George Turtoi.

Acesta a precizat că misiunile numeroase de audit ale CE blochează de multe ori activitatea agenţiei de plăţi, pentru că trebuie mobilizaţi pe teren o serie de angajaţi din aparatul central al agenţiei, dar şi experţii din teritoriu.

”În misiunile de audit se deblochează mereu câte un om din fiecare departament tehnic de la nivel central, iar din teritoriu sunt prezenţi toţi experţii care au instrumentat proiectul. În mod continuu trebuie să stea oamenii noştrii cu experţii europeni pentru că multe lucruri ei nu le înţeleg şi trebuie explicate pe loc, altfel rişti să primeşti penalizări pentru ceva ce a funcţionat conform regulamentelor europene. Practic, nu ne blochează regulamentele, ci modul de interpretare a celor care vin şi fac controalele”, a explicat directorul general al Agenţiei de Plăţi.

Şeful APDRP s-a arătat nemulţumit şi de algoritmul de calcul al instituţiilor de control din UE, catalogându-l ‘puţin mai ciudat’ deoarece extrapolează o problemă punctuală la tot programul.

”Eu am ridicat recent această problemă la reuniunea şefilor de agenţii de plăţi din satele membre şi am explicat că nu este normal modul de calculare a corecţiilor, pornind de la cazuri individuale şi extrapolând pentru tot programul, apoi aplicându-se penalităţi pe întreaga sumă. De exemplu, Curtea Europeană de Conturi (ECA) îţi propune corecţiile printr-un alt sistem, care îţi dă valori mult mai mari decât cele calculate de DG Agri”, a adăugat Turtoi.

Potrivit sursei citate, forurile europene nu mai au încredere în avizele date de autorităţile statului, solicitând APDRP să verifice Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Ministerul Finanţelor Publice (MFP) sau Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

”Suntem puşi în situaţia de a verifica construcţiile în locul ISC sau ceea ce emite MFP şi ANRMAP. Consider că un aviz dat de o instituţie a statului din România este la fel ca un aviz dat de instituţiile europene şi nu este normal să supraverificăm noi toate instituţiile din România pentru că experţii europeni au o suspiciune sau un dubiu”, a menţionat George Turtoi.

Şeful APDRP a subliniat că toate neregulile găsite până în prezent nu au vizat sistemul de funcţionare al Agenţiei, ci legislaţia privind achiziţiile publice sau verificările pe partea IMM-urilor. (Sursa: Agerpres)