Un important dispozitiv de forţe de ordine a fost desfăşurat în capitala greacă, unde manifestaţiile repetate devine tot mai violente.
Vizita doamnei Merkel în Grecia, prima de la începutul crizei, are o semnificaţie mai degrabă simbolică, cancelarul german fiind considerat de oamenii de rând din această ţară ca fiind principalul responsabil pentru scăderea nivelului lor de trai, după ce a impus cu intransigenţă asanarea finanţelor Greciei cu riscul de a o sufoca în loc să o însănătoşească.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută presei germane, premierul Samaras a tras semnalul de alarmă asupra stării ţării sale, unde şomajul a ajuns la 24% şi unde actualitatea este dominată de scandaluri de corupţie şi de sinucideri, în timp ce în fiecare zi zeci de companii îşi închid porţile. Potrivit lui Samaras, ”coeziunea societăţii greceşti” este ”pusă în pericol de creşterea şomajului, la fel cum s-a întâmplat în Germania la sfârşitul Republicii de la Weimar”, regim care a impus austeritatea bugetară şi al cărui faliment l-a adus pe Hitler la putere.
Şeful opoziţiei din Grecia, Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stânga Syriza, a ridiculizat sprijinul oferit de cancelarul Merkel unui guvern de coaliţie care ”se prăbuşeşte”. ”Ceea ce se întâmplă în ţara noastră este ceva criminal şi fără precedent”, a spus Tsipras, care crede că actualele programe de austeritate ”conduc la un dezastru social”.
În aşteptarea doamnei Merkel, unii se limitează la cuvinte, dar alţii aşteaptă măsuri menite să sprijine industria pentru a proteja locurile de muncă, iar alţii speră că ea se va înţelege în sfârşit cu FMI şi BCE, ceilalţi doi mari creditori internaţionali ai Greciei, care îşi aruncă reciproc cartoful fierbinte pentru a evita girarea pierderilor rezultate din reducerea datoriei acestei ţări.