”Acest minister ar urma să funcţioneze pentru perioada 2014-2020, nu pentru această perioadă de programare, pentru că, dacă ar fi fost pentru această perioadă de programare, probabil s-ar fi făcut mai devreme acest minister, dar ar fi însemnat un proces de reacreditare, care probabil ar fi durat un an de zile, ceea ce nu a fost posibil. Deci, vizează perioada de programare 2014-2020”, a explicat Orban, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, viitorul minister nu va gestiona direct banii din programele pe fonduri europene de la ministerele de linie, ci va avea rolul de a asigura respectarea procedurilor în absorbţia fondurilor comunitare.

”Acest minister nu îşi va dori în niciun fel să gestioneze el banii de pe mediu, transporturi şi aşa mai departe, ci va dori să aibă asemenea instrumente care să asigure că regulile jocului sunt respectate, fie că vorbim de zona achiziţiilor publice, fie că vorbim de proceduri”, a arătat ministrul.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că va propune în noul guvern, care se va constitui după alegerile parlamentare din 9 decembrie, un ministru al fondurilor europene, care să coordoneze autorităţile de management, urmând ca instituţia pe care o va conduce acesta să-şi preia atribuţiile în acest domeniu de la 1 ianuarie 2014.

”Ce vă pot confirma, în noul guvern, după 9 decembrie, voi propune în mod sigur un ministru al fondurilor europene. Atenţie, ‘afaceri europene’ înseamnă şi partea politică şi partea de absorbţie, eu voi propune un ministru al fondurilor europene, care să aibă atribuţii directe, de coordonare a tuturor autorităţilor de management. În acest moment, aşa cum au fost ele acreditate, autorităţile de management sunt la diverse ministere, fie că vorbim de economie, de transporturi, de mediu, iar asta înseamnă că în 2013, practic, construim o nouă infrastructură, pentru ca de la 1 ianuarie 2014 să avem, pe modelul polonez, un singur ministru şi o singură instituţie responsabilă de coordonarea autorităţilor de management”, a afirmat Victor Ponta.

El şi-a exprimat regretul că soluţia nu a fost aplicată mai devreme, pentru a evita problemele legate de absorbţia fondurilor europene.