‘Trebuie să fie o glumă. Nu se desfăşoară nici un fel de negocieri”, a afirmat Gianfranco Lanci, şeful operaţiunilor Lenovo din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

La bursa din Helsinki acţiunile Nokia au crescut cu 17% în urma speculaţiilor de pe piaţă că Lenovo este interesat de achiziţionarea companiei finlandeze. După declaraţiile lui Gianfranco Lanci acţiunile Nokia au început să scadă.

„Sincer, sunt surprins că oamenii chiar cred că există o astfel de posibilitate. S-ar cheltui foarte mulţi bani cumpărând ceva ce nu aparţine de linia de bază a afacerilor Lenovo. Mai probabilă ar fi o colaborare sau cooperare între cele două companii”, a declarat un bancher din Hong Kong.

Reprezentanţii Nokia nu au comentat informaţia.

Din februarie acţiunile companiei finlandeze au scăzut la bursă cu peste 70% şi au existat diverse speculaţii privind companiile interesate în preluarea Nokia.

Nokia a anunţat, în 14 iunie, că are de gând să elimine alte 10.000 de locuri de muncă la nivel global până la finele lui 2013, iar în urma renunţării la anumite proiecte de cercetare dezvoltate, va închide uzinele de la Ulm (Germania), Burnaby (Canada) şi Salo (Finlanda).

De asemenea, Nokia a confirmat că a convenit vânzarea diviziei sale de telefoane de lux Vertu către fondul european de investiţii EQT VI, fără a preciza valoarea tranzacţiei. Nokia va păstra o participaţie de 10% la Vertu, companie înfiinţată în 1998 pentru a produce telefoane mobile şi accesorii de lux.

Anul trecut Nokia a decis să închidă fabrica din localitatea Jucu din judeţul Cluj, după ce a investit 60 de milioane de euro în această întreprindere inaugurată în 2008.

Sursa: Agerpres