Ioan Mang a spus că nu este de acord cu finanţarea prin granturi, pentru că cifra de şcolarizare va fi mai mare la învăţământul superior faţă de granturile care le-ar fi alocat fostul ministru. El crede că lternativa este finanţarea prin numărul de locuri nebugetate în instituţiile de învăţământ superior, ca şi în anii precedenţi.

"A fost şi acesta un subiect, faptul că toate universităţile sunt nemulţumite de această idee cu granturile, care de fapt cred că ar produce în acest moment şi încălcări ale altor legi în România", a declarat Ioan Mang, în urma întâlnirii cu ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop, citat de Agerpres.

El a spus că nu se poate merge pe ideea de grant, indiferent dacă este parte sau integral, întrucât "nu mai ştie nimeni cine, cât finanţează şi cum finanţează". Ioan Mang a spus că se ia în calcul bugetul redus şi insuficient atunci când se vor aloca cifrele de şcolarizare pentru universităţi.

Totodată, una dintre primele consecințe ale acestei măsuri, anunţată de fostul ministru al educaţiei, ar fi fost dispariția totală a locurilor bugetate din universități, pentru că acestea vor avea dreptul să fragmenteze oricât aceste granturi, până la situația în care un student la buget ar primi doar jumătate din sumă de la stat, iar restul din buzunar.