În primul trimestru din 2012 PIB-ul Greciei a înregistrat o scădere de 6,2%, comparativ cu perioada similară din 2011, după un declin de 7,5% în trimestrul patru din 2011, a anunţat Oficiul de Statistică de la Atena, citat de Agerpres.

Comisia Europeană a estimat că economia Greciei se va contracta cu 4,7% în 2012, acesta fiind cel de-al cincilea an de recesiune, în urma reducerii cheltuielilor şi a majorării taxelor, cerute în schimbul pachetelor de asistenţă financiară de la FMI şi UE.

Reuniunea dintre preşedintele Greciei, Carolos Papoulias, şi liderii partidelor reprezentate în parlament, cu excepţia celui neonazist şi a celui comunist, dedicată formării unui guvern de tehnocraţi care să scoată ţara din criză a început astăzi într-o atmosferă de pesimism. La reuniune au fost invitaţi liderii partidelor politice care au obţinut reprezentare parlamentară în alegerile din 6 mai, cu excepţia formaţiunii neonaziste Zori de Aur, cu care celelalte formaţiuni refuză să negocieze.

Cu puţin timp înainte de a intra în palat, liderul Mişcării Socialiste Panelene (PASOK), Evangelos Venizelos (fost ministru de finanţe), s-a declarat "foarte pesimist" cu privire la eventualele rezultate ale reuniunii.

Carolos Papoulias îl invitase la o reuniune premergătoare pe şeful formaţiunii Grecii Independenţi, Panos Kammenos, la ora 13.00, care până la urmă nu a mai avut loc. Acest partid ar putea deveni cheia ieşirii din punctul mort în care se află negocierile din Grecia, în contextul în care cei 33 de deputaţi ai săi, adăugaţi celor 108 ai Noii Democraţii (ND) şi celor 41 ai PASOK, ar forma o comodă majoritate în parlamentul care are 300 de fotolii.
Sursa: Agerpres