Jariștea este unul dintre restaurantele vechi ale Bucureștiului, un loc preferat de cei care vor să le arate oaspeților străini câteva frânturi din istoria romanțată a orașului nostru, de pe vremea când era răsfățat cu titlul de „Micul Paris“. Bine ascuns printre străduțele din apropierea Patriarhiei, într-o clădire care nu-ți spune prea multe din afară, acest restaurant și-a câștigat, în anii de după ’89, faima mai ales datorită decorului de poveste creat acolo de proprietara sa, doamna Nicolau, cu numele său de scenă Kera Calița, și de spectacolele cu aer interbelic pe care tot ea le pune în scenă și le prezintă aproape în fiecare seară.
Locanta Jariștea, cum îi place gazdei să o numească, are o sală mare cu bolți și coloane, în care mesele sunt dispuse în jurul unei scene centrale pentru spectacole.

Toate decorurile, mobilierul, tacâmurile sunt obiecte de anticariat, foarte bine întreținute. Restaurantul este mai tot timpul plin seara și auzi invariabil în jurul tău vorbindu-se în limbi străine, semn că Locanta este un fel de atracție turistică. Piesa de rezistență a locului este patroana, un adevărat personaj de roman sau de film, o prezență nelipsită după ora 21, când oaspeții săi pot urmări un întreg program artistic ticluit și prezentat de ea cu multă pasiune și efervescență.

Se pare că succesul Locantei a inspi­rat-o pe doamna Nicolau să mai deschidă, de aproape doi ani, un alt local pe Dacia, undeva la mijlocul distanței dintre Piața Romană și Calea Victoriei. Cum era cumva de așteptat pentru cei care știau primul restaurant, noul Jariştea are o ținută mult mai elegantă și mai opulentă decât ceea ce întâlnim într-un bistrou obișnuit de la noi sau de afară. Este un restaurant în toată regula, aflat într-o casă boierească imensă, cu acareturi aurite şi cu un meniu stufos. Tavane înalte, camere mari, fețe de masă scrobite, tacâmuri și cristaluri pe care le întâlnești mai degrabă în restaurantele de lux.  Se pare că numai așa știe doamna Nicolau să facă lucrurile și, având în vedere că locul este mai mereu plin, se pare că nu greșește cu nimic.
Ca și Locanta, noul Bistro are mare succes la turiști. Relativ aproape de multe hoteluri centrale, cu mâncare românească și prețuri rezonabile, bistroul a ajuns să adune câteva recenzii bune și pe tripadvisor.com. Evident, cu toții sunt impresionați de calitatea locului raportată la prețurile care li se par destul de mici. Și la Bistro există program artistic, aproape în fiecare seară, ceva mai discret decât în partea cealaltă, dar de efect pentru clienți, pe care i-am văzut de fiecare dată încântați. Până de curând, programul era asigurat de Horia Moculescu, dar la ultima mea vizită acolo am aflat de la un ospătar vorbăreț că „maestrul“ a renunțat să mai vină. Serviciul este foarte bun, am avut nu de puține ori ocazia să conversez îndelung cu ospătarii despre mâncare sau despre vinuri și am remarcat că cei pe care i-am întâlnit eu sunt peste media cu care m-am obișnuit în multe restaurante din București.

Specificul bucătăriei este evident românesc. Meniul este ceva mai puțin sofisticat ca la Locantă, dar mâncarea este și aici la fel de gustoasă. Bistroul are în spate și un Gurmand Express, cu meniuri zilnice, numai bune pentru lumea grăbită care lucrează sau locuiește prin apropiere. O altă găselniță pe care o consider de efect este și meniul gratuit oferit copiilor sub 6 ani, motiv pentru care bistroul este mai tot timpul plin de copii, mai ales în weekend, de la prânz până seara.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La aperitiv merită să gustați ciorba cu perișoare de pui sau ciorba de salată cu afumătură (10 lei), făcute ca la mama acasă. Sau să încercați piftia de curcan (12 lei), pateul de ficat de pui cu castraveciori murați (15 lei), rulada ardelenească de brânzeturi (14 lei) sau vânăta coaptă cu legume și brânză de capră (18 lei). La felul principal vă recomand sărmăluțele în foi de viță (18 lei), absolut delicioase, și pieptul de curcan cu legume (36 de lei). Lista de băuturi este destul de generoasă, de la tăriile locale până la vinurile românești alese pe sprânceană. Vă recomand să încercați Caloianul rose (60 de lei) de la Crama Oprișor sau cupajul White Artisan de la Domeniile Săhăteni (70 de lei).

Legendă
Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosfera: 4 puncte din 5

Adresa: Strada Henri Coanda nr. 5
Tel: 021.650.70.00
 www.bistrojaristea.ro