Prelungirea este considerată de CE drept un ajutor de stat incompatibil cu tratatele europene. Italia are o lună la dispoziţie pentru a răspunde Bruxellesului, prezentând ”propriile observaţii” şi furnizând clarificări, informează La Repubblica în ediţia de vineri.

Totodată, prelungirea până la 30 iunie 2011 a plăţii amenzilor pentru crescătorii care au depăşit cotele de producţie impuse la nivel comunitar a fost inclusă în decretul aprobat la 25 februarie 2011 în Italia, în cursul unei reuniuni precedată de o moţiune de încredere.

La scurt timp după aprobare, la sfârşitul lunii februarie, CE a trimis guvernului italian o scrisoare în care solicita clarificări cu privire la amânare. Prelungirea plăţii privind cotele de lapte a fost aspru criticată de asociaţia agricultorilor italieni Confagricoltura.

”O palmă dată producătorilor oneşti”, a caracterizat demersul asociaţia, care a denunţat ”blindarea moţiunii de încredere” pentru a determina aprobarea odată cu decretul a unei măsuri ”inechitabile”. În octombrie 2010, UE a adresat o scrisoare Italiei pentru clarificări cu privire la prima prelungire, care a amânat plăţile pentru 31 decembrie 2010.

Răspunsul Romei a venit târziu, la 3 februarie 2011. ”Este clar că dacă aceste prevederi se dovedesc contrare legislaţiei UE”, a avertizat la vremea aceea un purtător de cuvânt al comisarului european pentru agricultură Dacian Cioloş.

”Vom lua măsurile necesare”, a punctat el atunci. Cu alte cuvinte, deschiderea procedurii de anchetă, punctual declanşată un an mai târziu. (Sursa: Agerpres)