Un comitet special, compus atât din republicani cât şi din democraţi din Congres, urmează să stabilească noi reduceri de cheltuieli ce se vor ridica la 1.500 de miliarde de dolari de asemenea pe 10 ani, care se adaugă celor 1.000 de miliarde de reduceri deja decise în prima fază a acordului.

Comitetul special va trebui să găsească 1.500 de miliarde de reduceri suplimentare de cheltuieli până la 23 noiembrie. Întregul Congres urmează apoi să îşi dea aprobarea până la 23 decembrie.
Dacă programul nu va fi respectat de Congres, atunci aceleaşi sume vor fi tăiate automat din 2013 şi împărţite egal între apărare şi alte posturi. Acest mecanism este pus în aplicare pentru a forţa comitetul să cadă de acord, tăierile automate fiind stabilite într-un mod pentru a fi politic foarte costisitoare pentru ambele părţi.

Un responsabil de la Casa Albă a declarat că Securitatea socială şi Medicair, programul de sănătate pentru persoanele în vârstă, nu ar fi afectate de aceste reduceri automate.

Acordul la care s-a ajuns duminică pentru a împiedica intrarea Statelor Unite în incapacitate de plată asupra rambursării datoriilor lor necesită încă aprobarea Congresului, unde numeroşi parlamentari şi-au exprimat îngrijorarea în timpul unui weekend maraton pentru a evita intrarea în incapacitate de plată până marţi.
SURSA: Agerpres