Potrivit MDRT sistemul reprezintă unul dintre instrumentele de combatere a evaziunii fiscale în turism şi va constitui o importantă sursă de indicatori statistici în domeniu.

Compania care va realiza proiectarea şi implementarea Sistemului Informatic Integrat de Evidenţă a Turiştilor, în termen de șase luni de la semnarea contractului, este IBM. Compania va livra componentele hardware şi software necesare şi va presta servicii de analiză, instalare, configurare, testare şi dezvoltare a sistemului, precum şi servicii de mentenanţă şi instruire a angajaţilor MDRT implicaţi în derularea proiectului.

Ulterior implementării proiectului, unităţile de cazare clasificate de pe tot teritoriul României se vor putea înscrie în Sistem şi îl vor accesa zilnic, pentru a înregistra datele cu privire la evidenţa ocupării în propria unitate. Sistemul va permite raportarea zilnică, de către fiecare unitate de cazare, a numărului de turişti înregistraţi în respectiva unitate. În acest fel, MDRT va avea la dispoziţie, pentru prima dată, informaţii reale şi actualizate la zi în acest domeniu.
Licitaţia organizată de MDRT pentru achiziţia Sistemului Informatic Integrat de Evidenţă a Turiştilor a avut loc în luna aprilie. În urma analizei documentaţiei depuse, efectuate de comisia de evaluare, contractul a fost atribuit SC IBM Romania SRL, singurul participant la procedură, la o valoare de 2.089.122 lei, inclusiv TVA.