Studenţii din România care locuiesc în cămine cheltuiesc lunar, pentru a se întreţine, 1.400 de lei, potrivit unui sondaj efectuat de  Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Suma a fost obţinută prin media cheltuielilor unui student din România în ceea ce priveşte costul de cazare, mâncare, transport, igienă personală, cheltuieli necesare procesului de învăţare şi bani de buzunar.

Prea puţine locuri în cămine

Alianţa anunţă, de asemenea, că începând din anii ’90 în România a existat mereu o problemă privind locurile de cazare, iar aceasta tinde să se acutizeze odată cu implementarea Procesului Bologna. „Conform lui, Invăţământul Superior trebuie să fie accesibil tuturor, iar odată cu creşterea numărului de studenţi problema numărului de cămine devine şi mai impetuoasă”, anunţă ANOSR.

Potrivit Alianţei, în acest moment, cel mai mic procent de acoperire a cererilor de cazare îl are Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu 45%.

La polul opus se află Universitatea din Craiova, Universitatea de Nord Baia Mare sau Universitatea “Politehnica” din Timişoara care acoperă în totalitate cererile de cazare.

Locul în cămin costă între 50 şi 260 lei lunar

În problemele legate de costurile cazării în cămine s-au observat diferenţe semnificative de la un centru universitar la altul. Spre exemplu, dacă în căminele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, din Cluj Napoca, pentru o cameră cu grup sanitar inclus se plăteşte un preţ de 105 lei, în Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi pentru aceleaşi condiţii preţul poate ajunge la 260 lei lunar.

Preţul unui loc în cămin variază intre 50 şi 260 lei pe lună, în funcţie de condiţiile de cazare (număr de locuri în camera, locaţia grupului sanitar, conexiune la internet, cablu TV, gradul de renovare), potrivit Alianţei.

Condiţii inadecvate de cazare

Un alt aspect important relevat de ANOSR îl reprezintă condiţiile inadecvate oferite celor care reuşesc sprindă un loc la cămin. În majoritatea centrelor universitare din ţară, cele mai multe cămine au camere de 2-6 persoane, locaţia grupului sanitar fiind la comun, pe palier. Chestionarul a relevat chiar că există şi cămine cu camere de 9 persoane (Universitatea Stefan cel Mare din Suceava).

O altă problemă a campusurilor din România este inexistenţa unei cantine. Astfel, există universităţi ca Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgul Mureş, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea din Craiova care nu au în prezent cantină

ANOSR avertizează că, în condiţiile în care nu se remediază problema locurilor de cazare în cămin, riscul renunţării la studiile superioare sau al retragerii va creşte.

Sondajul s-a desfăşurat în 19 universităţi  în perioada 7- 20 septembrie şi a luat în discuţie probleme legate de cazare, masă şi alte cheltuieli necesare unui tânăr