Ratingul pentru depozitele în valută ‘Baa1/Prime-2’ şi calificativul ‘C minus’ acordat pentru stabilitatea financiară (BFSR) a Turkyie Garanti Bankasi (TGB), cea de-a doua bancă privată ca mărime din Turcia, după active, a fost plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare.
Moody’s urmează să poziţioneze calificativele acordate pentru stabilitatea financiară a celor mai multe bănci din lume la sau sub ratingul suveran intern, iar în prezent ratingul pentru datoriile în valută ale Turciei este la ‘Ba2’ (cu perspectivă pozitivă). De asemenea agenţia îşi reafirmă estimările privind sprijinul băncilor mamă şi al guvernului pentru fiecare din băncile turceşti afectate de acţiunile de rating.
Astfel, în cazul a 12 bănci a căror rating pentru stabilitatea financiară (BFSR) este în prezent poziţionat peste ratingul suveran, aceste calificative au fost plasate sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare. Moody’s a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingul ‘C minus’ acordat pentru stabilitatea financiară (BFSR) a băncii turceşti Finansbank.
Moody’s apreciază că solvabilitatea instituţiilor financiare cu o diversificare operaţională scăzută transfrontalieră şi/sau o expunere ridicată la datoria suverană internă este strâns legată de soliditatea datoriei suverane interne. Agenţia apreciază faptul că băncile din Turcia au o bază solidă de capital şi o dependenţă moderată de pieţele de finanţare. Ambii factori limitează vulnerabilitatea băncilor la riscul suveran. Totuşi, generarea veniturilor se face în special din Turcia şi au o expunere directă la obligaţiunile suverane, ceea ce implică o relaţie puternică între calitatea datoriilor suverane şi băncile din Turcia.
Pe piaţa din România sunt prezente Finansbank, divizia din Turcia a celui mai mare grup bancar din Grecia, National Bank of Greece (NBG) şi Garanti Bank, cea mai mare bancă privată din Turcia.
Sursa: Agerpres