'Acest ordin de ministru, care a fost în dezbatere publică în această dimineaţă, prefigurează implementarea unei măsuri care este stabilită în noua metodologie de calcul al preţului medicamentelor şi anume referenţierea medicamentului inovator la preţul de referinţă al medicamentului generic. Aceasta înseamnă că medicamentele care astăzi sunt aduse la minimul european, începând de la 1 ianuarie, pentru cele inovatoare, care au generic, preţul va mai scădea cu încă 35%. Deci, preţul acestor medicamente va fi cu 35% sub minimul european. În condiţiile în care de la 1 iulie a fost introdusă acea măsură prin care medicamentele au coborât la preţul minim european şi deja se observă rupturi de stoc şi sunt mulţi pacienţi care nu au acces la medicamente, din păcate de la 1 ianuarie sau de la următoarea revizuire a preţului medicamentelor riscă să dispară şi mai multe medicamente inovatoare datorită acestei reglementări', a spus Dan Zaharescu, într-o dezbatere pe marginea proiectului de ordin privind aprobarea preţurilor maximale ale medicamentelor utilizate, comercializate de către furnizorii de servicii medicale.

În dezbaterea organizată la Ministerul Sănătăţi, Dan Zaharescu a explicat că este vorba de '1.000 şi ceva de medicamente pentru toate tipurile de afecţiuni'. 'Toate aceste medicamente riscă să nu mai poată să fie comercializate. Acesta este mesajul pe care noi, ca producători, îl transmitem autorităţilor: să fie cu mare băgare de seamă. Ministrul Bănicioiu a promis, în discuţiile pe care le-am avut, că acest paragraf care prevede alinierea preţului inovatorului la preţul de referinţă al medicamentului generic va fi eliminat în următoarea metodologie de preţuri care va fi elaborată până la sfârşitul acestui trimestru', a spus directorul executiv ARPIM.

Zaharescu a precizat că producătorii au solicitat încă din luna iunie crearea unui grup de lucru împreună cu autorităţile şi cu celelalte asociaţii interesate de subiect şi acest lucru încă nu s-a materializat. 'Mai avem cel mult luna septembrie pentru finalizarea acestui proiect de act normativ, pentru că, după aceea, în trimestrul IV va fi deja prea târziu în condiţiile vor dori să facă revizuire de preţuri la 1 ianuarie. (…) Ar trebui eliminat paragraful care prevede referenţierea medicamentelor inovatoare la medicamentele generice şi revizuită metodologia actuală de preţuri în sensul că preţul minim european ar trebui înlocuit cu o medie a celor mai mici trei-cinci preţuri din UE pentru a evita minimul sistematic care practic ne aduce în situaţia de a nu mai avea acces la medicamente pentru pacienţii români', a conchis Zaharescu. AGERPRES