Ministerul Culturii a decis finanţarea realizării statuii Regelui Mihai I, dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea fostului suveran, care urmează să fie amplasată în oraşul Sinaia, respectiv pe esplanada Şcolii „George Enescu” de pe bulevardul Carol I.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis miercuri, administraţia locală Sinaia va pune la dispoziţia Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş şi MC amplasamentul şi soclul pentru montarea statuii Regelui Mihai I.

„Împlinirea a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I trebuie marcată cum se cuvine la Sinaia, inima şi centrul regalităţii în ţara noastră. Statuia care va fi realizată cu ajutorul şi participarea Ministerului Culturii este un gest de preţuire faţă de ultimul rege al României. Patrimoniul regal este impresionant, un motiv de mândrie pentru noi toţi şi trebuie valorificat corespunzător. Cultura reprezintă deja, la Sinaia, motorul pentru dezvoltarea locală şi este de datoria noastră să ne implicăm activ pentru păstrarea în bune condiţii a obiectivelor culturale sau pentru crearea altora noi”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, citat în comunicat.

Au fost stabilite procedurile de începere a lucrărilor

Bogdan Gheorghiu s-a întâlnit miercuri, la Palatul Elisabeta, cu directorul Casei Majestăţii Sale Custodele Coroanei, Ion Tucă, în cadrul întrevederii fiind stabilită procedura de începere a lucrărilor vaste de restaurare care vor avea loc la Palatul Peleş, anul acesta fiind preconizată finalizarea etapei de proiectare.

„Tot astăzi au fost vizionate machetele statuii Regelui Mihai I, din cadrul concursului internaţional de proiecte organizat cu ocazia a 100 de ani de la naşterea domniei sale, finanţat şi susţinut de Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş. Câştigătorul concursului este artistul Bogdan Ioan. Ministerul Culturii va demara procedura de achiziţie a lucrării acestuia. În cazul în care negocierea achiziţiei nu se soluţionează favorabil, Ministerul Culturii va continua procedura cu câştigătorii locurilor II şi III”, precizează sursa citată.

Ministerul Culturii mai precizează că Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş a acordat două premii, în valoare de câte 1.000 de euro, fiecăruia dintre artiştii care s-au clasat pe locurile II şi III, respectiv Arpad Deak şi Vladem Babcineţchi. Pentru locul I ministerul urmează să stabilească preţul lucrării în urma constituirii unei comisii de negociere.

Acest concurs a fost prevăzut în protocolul de colaborare în vederea realizării şi amplasării statuii Regelui Mihai I al României în oraşul Sinaia, stabilit pentru perioada 2020 – 2024, semnat de ministrul Bogdan Gheorghiu, reprezentantul oraşului Sinaia, primarul Vlad Oprea, şi preşedintele Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş, arhitectul Augustin Ioan, la data de 22 septembrie 2020. Protocolul prevede ca Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş să pună la dispoziţie toate actele necesare obţinerii certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire în vederea amplasării statuii şi se obligă şi să prezinte Familiei Regale proiectul acesteia. Ministerul Culturii se obligă să sprijine asociaţia în vederea realizării documentaţiilor necesare organizării concursului internaţional de proiecte, precum şi cele necesare Primăriei pentru obţinerea certificatului de urbanism şi a avizelor necesare pentru emiterea autorizaţiei de construire. De asemenea, finanţează lucrările necesare realizării statuii din bronz, asigură transportul şi amplasarea acesteia pe soclul realizat de Primăria Sinaia.

Sursă foto: Patrimoniul Regal Peleș.