Supranumită Pasărea Măiastră, Edith Piaf a României sau Regina cântecului popular, Maria Tănase s-a născut pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București.
Ea a debutat în mai 1934 la Teatrul Cărăbuș, iar două luni mai târziu debutează în revista Cărăbuș-Express a lui N. Kirițescu cu pseudonimul Mary Atanasiu, ales de Constantin Tănase, potrivit ro.wikipedia.org. Tot în 1934, imprimă prima ei piesă, romanța Mansarda, compusă de Nello Manzatti.
În 1936, Maria Tănase imprimă la casa de discuri Columbia una din cele mai cunoscute piese ale sale, "Cine iubește și lasă", precum și "M-am jurat de mii de ori", sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner. Cele două piese au fost imprimate cu acompaniamentul tarafului Costică Vraciu din Gorj.
În 1938, începe să colaboreze cu renumitul restaurant Luxandra, unde cântă acompaniată de orchestra violonistului Petrică Moțoi. În luna februarie a aceluiași an, Maria Tănase debutează radiofonic la Ora satului, unde cântă în direct, acompaniată de taraful lui Ion Matache, M-am jurat de mii de ori, Șapte săptămâni din post, Ce-i mai dulce ca alvița, Cine iubește și lasă, Geaba mă mai duc acasă, Mărie și Mărioară, Țigăneasca, Când o fi la moartea mea.
Supranumele de "Pasărea măiastră" îi este dat în august 1938 de istoricul Nicolae Iorga, când artista cântă la încheierea cursurilor de vară la Universitatea Populară din Vălenii de Munte. În septembrie, lansează celebrele cântece "Mi-am pus busuioc în păr" și "Habar n-ai tu".
În 1940 Garda de Fier distruge toate discurile existente cu Maria Tănase în discoteca Radio-ului, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic. Adevăratul motiv al acestei mișcări antisemite a fost faptul că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau și o serie de intelectuali evrei sau democrați, ca folcloristul Harry Brauner (cel care a cules în 1929 cântecul prototip pentru Cine iubește și lasă, frate al pictorului Victor Brauner) și jurnalistul Stephan Roll (Gheorghe Dinu).
A avut o relație cu premierul Armand Călinescu, ucis de un comando legionar.
În martie 1941 întreprinde un turneu artistic în Turcia. Cântă în revista Melody Revue de la Istanbul cu prilejul inaugurării Teatrului de vară „Taxîm”. Aici este desemnată cetățean de onoare de președintele Turciei.
Maria Tănase a avut un repertoriu alcătuit din aproape 400 de cântece din toate regiunile României. Discografia artistei o puteți găsi aici.
Până la începutul anilor 1940 repertoriul i-a fost format de Harry Brauner. Un buchet de 20 de cântece din repertoriul artistei a fost publicat de Editura Muzicală în 1963 în broșura Cântecele mele – Maria Tănase.
Se căsătorește cu juristul Clearch Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie (Clery Sachelarie) în decembrie 1950.
A cântat în numeroase restaurante și localuri bucureștene (mai ales în perioada interbelică): „Neptun”, „Café Wilson”, „Parcul Aro”, „Luxandra”, „Luther”, „Continental”, „Prispa-naltă” din Piața Obor.
Maria Tănase a fost și agentă a Serviciului Special de Informații (SSI) condus de Eugen Cristescu.
În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, află că este bolnavă de cancer la plămâni. Întrerupe turneul, rugând-o pe Mia Braia să o înlocuiască. Pe 2 mai ajunge acasă, în București. Se stinge din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963, la ora 14:10.
Sursa: ro.wikipedia.org