Așadar, în 2016 românii au renunțat la călătoriile în afara țării de Crăciun sau Revelion, în favoarea mini-vacanței de 1 Decembrie, reiese din datele Vola.ro. Majoritatea rezervărilor au fost făcute pentru perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2016, turiștii români optând să rezerve o mini-vacanță de 4 nopți, în cuplu sau alături de prieteni. 

Cele mai căutate destinații au fost cele recunoscute pentru piețele de Crăciun, cum ar fi Viena și Praga, dar și destinațiile europene cu clima mai caldă, cum ar fi Barcelona, Lisabona, Sicilia, Sardinia și Cipru.  

Prețul de pornire pentru un city break este de 129 euro de persoană (bilet de avion și trei nopți cazare incluse) și de 20 euro pentru un bilet de avion spre o destinație europeană.

De asemenea, anul acesta, agenția a înregistrat de două ori mai multe cereri pentru vacanța de 1 decembrie, decât în anul 2015.  ”Atât Crăciunul cât și Anul Nou se vor sărbători în zile de Duminică, motiv pentru care mulți dintre turiștii români au ales să își facă vacanța de iarnă în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie. Prețurile sunt cu până la 50% mai mici decât în perioada sărbătorilor, aglomerația pe marile aeroporturi încă nu se instaurează, deci românii au toate atu-urile pentru a avea o vacanță reușită de 1 Decembrie”, a declarat Daniel Truică, managing partner Vola.ro.

Totodată, perioada liberă generoasă, de 4-5 zile, i-a încurajat pe români să schimbe destinațiile de city break căutate în anii anteriori, cum ar fi Roma, Londra, Paris și să aleagă destinații cu climă mai blândă și destinații în care au loc evenimente, cum ar fi târgurile de Crăciun, concerte și spectacole.

”Evoluția preferințelor de city break ale românilor arată o maturizare a pieței. Niciodată nu vom înregistra scăderi masive către marile capitale europene, decât punctual, datorate evenimentelor ce ridică semne de întrebare asupra securității turiștilor, cum s-a întâmplat în cazul Paris sau Bruxelles, însă faptul că încep să crească și destinațiile mai mici, înseamnă că românii au trecut de pragul destinațiilor-vedetă”, a completat Daniel Truică.

Cel mai ieftin zbor dus-întors a fost 20 euro de persoană spre Roma. Pentru un city break complet la Roma, prețul de pornire a fost de la 159 euro în care se includ avionul și trei nopți de cazare.