La nivel global însă, cererea de aur a scăzut anul trecut cu 15% până la 3.756 tone, de la 4.415 tone în 2012, în condiţiile în care retragerilor masive efectuate de investitori au depăşit cererea record venită din partea consumatorilor, se arată în raportul ‘Gold Demand Trends 2013' elaborat de World Gold Council.

Investitorii în fonduri tranzacţionate la bursă au returnat pe piaţă anul trecut 881 tone de aur, ceea ce a provocat cel mai abrupt declin al preţului aurului din ultimii 32 de ani. În schimb, cererea consumatorilor pentru bijuterii, lingouri sau monede, a crescut cu 21% până la nivelul record de 3.864 tone.

'Piaţa revine la echilibru. Pe ansamblu, credem că anul acesta va fi un an mai bun pentru aur decât anul trecut. Ne aşteptăm să vedem o revenire pozitivă în acest an', a declarat directorul pentru investiţii de la WGC, Marcus Grubb.

Raportul WGC subliniază că băncile centrale din întreaga lume au continue să fie cumpărători importanţi de aur, în condiţiile în care pe parcursul ultimului an au achiziţionat 369 tone de aur, în scădere totuşi cu 32% comparativ cu 2012. AGERPRES