CITEŞTE ŞI

Cum se produce

VIDEO Cum se produce și distribuie energia

Autor: |

Intri într-o cameră întunecată, apeşi pe întrerupător şi, instant, încăperea se luminează. Totuşi, nu e atât de simplu pe cât pare. În spatele producţiei, furnizării şi distribuţiei de energie electrică se află multe lucruri interesante.

Totul începe de la producţie. Aici avem mai două metode: cele clasice şi cele neconvenţionale. In urma cu 5 ani România a dorit sa isi creasca semnificativ capacitatea de productie a energiei din surse regenerabile, motiv pentru care a sprijinit producţia de energie curata. Aceasta poate fi produsă din mai multe surse regenerabile precum soare, vânt şi apă. Vedeta sectorului verde este cu siguranţă energia eoliană.

 

Vântul este o sursă inepuizabilă de energie. Totuşi, transformarea acestuia în energie electrică necesită o tehnologie avansată şi, automat, investiţii mari. O turbină eoliană are în partea superioară o cutie denumită nacelă, de care sunt ataşate trei pale ce sunt în legătură cu un rotor. Pe nacelă mai poate fi găsit un anemometru, care măsoară viteza vântului şi direcţia, iar, cu ajutorul informaţiilor pe care acesta le oferă, nacela se întoarce în direcţia vântului. Astfel, vântul învârte palele turbinei şi creează energie mecanică, care este transformată în interiorul generatorului din interior în curent electric. În sistemul tehnologic, axul palelor este urmat de o cutie de viteză care multiplică turaţia pentru ca lucrul mecanic transmis în generator să fie corespunzător parametrilor necesari de energie electrică.

Astfel, în interiorul generatorului, pe principiile clasice ale inducţiei electromagnetice, se obţine energia electrică. Această este colectată de cabluri care împânzesc parcul eolian, apoi este transmisă către o staţie de transformare, iar mai departe pe traseu către sistemul energetic naţional. Poluarea generată de toate aceste procese este zero. Mai mult, în parcul eolian se poate face şi agricultură, cablurile care au un diametru chiar şi de 10 centimetri, fiind îngropate în pământ. O turbină are în medie o înălţime de 100 de metri şi o greutate de 70 tone, iar o pală are în medie o lungime de 45 de metri. În cele opt parcuri eoline pe care le deţine, Enel are 232 de turbine, fiecare cu o capacitate între 2 Megawati şi 3 Megawaţi. Prin urmare, capacitatea totală instalată este de circa 500 Megawaţi, ce ar putea alimenta 550.000 de locuinţe cu un consum mediu de 200 kWh/lună.

Preluarea energiei în sistemul energetic naţional

După producţie, se intră în cea dea doua etapă: adică preluarea energiei în sistemul energetic naţional. Iar aici se începe cu staţia de transformare. Energia electrică produsă de eoliene ajunge într-o instalaţie care are darul de a creşte voltajul pentru a fi trimisă rapid şi cu pierderi mici prin sistemul naţional de transport. Transformatoarele de putere, cele mai importante echipamente din staţie, majorează tensiunea la nu mai puţin de 110 kilovolţi. Datorită tehnologiei de ultimă generaţie, atât turbinele, cât şi staţiile de transformare pot fi controlate de la distanţă. În cazul în care este nevoie de intervenţia specialiştilor, există o echipă mobilă de mentenanţă.

Ajunsă la tensiunea optimă, energia electrică este transportată prin liniile de înaltă tensiune către staţiile electrice. Acestea se împart în două: de conexiuni şi de transformare. În staţia de conexiuni, energia electrică soseşte la o tensiune de 110 kilovolţi şi este distribuită apoi staţiilor adiacente. În staţia electrică de transformare, energia este distribuită şi local, în zona staţiei, după ce principalii parametrii ai energiei electrice, adică tensiunea electrică şi intensitatea de curent electric, sunt modificaţi. Astfel, tensiunea electrică este redusă de la 110 la 20 de kilovolţi.

Odată realizată această operaţiune, energia ajunge la punctele de transformare de medie tensiune/joasa tensiune. De aici, energia este distribuită prin reţelele electrice la consumatorul final.

În ultimii ani, staţia pe care o vedeţi în imagini a trecut printr-un amplu proces de retehnologizare: s-au înlocuit echipamentele clasice cu ulei, uzate fizic şi moral, cu echipamente noi, compacte. Simultan cu înlocuirea celulelor, s-au modernizat şi panourile de protecţii, panourile de servicii auxiliare s-au înlocuit cu dulapuri echipate cu terminale de protecţii noi şi dulapuri noi de servicii auxiliare, astfel încât staţia să poată fi integrata în telecontrol, adică să fie controlată de la distanţă. Această tehnologie permite ca manevrele să poată fi executate de la distanţă, dintr-un centru de comandă, fără a mai fi nevoie de deplasarea echipei de intervenţie în teren. Retehnologizarea staţiei a dus la reducerea duratei de întrerupere a consumatorilor.

Implementarea programului Telecontrol în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu a început în urmă cu şase ani. Unul dintre principalele beneficii ale sistemul Telecontrol este că permite tehnicienilor companiei să execute manevrele de realimentare cu energie aproape instant, în cazul unor întreruperi care afectează zone extinse. În cazul apariţiei unei defecţiuni, în loc să fie trimisă o echipă de electricieni pe teren care să o inspecteze, acţiune ce necesită timp, sistemul Telecontrol  permite identificarea zonei afectate mult mai repede şi efectuarea de la distanţă a manevrelor pentru realimentarea cu electricitate a consumatorilor. În plus, sistemul Telecontrol reprezintă un prim pas pentru reţelele inteligente, ce permite alături de contorul inteligent, o conectare digitală între contor şi sistemul de control.

Cele mai noi sisteme de măsurare a energiei consumate sunt contoarele inteligente, aparate care urmează să fie montate în casele românilor. Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanţă oferă o gamă largă de beneficii clienţilor. Prin sistemul de contorizare inteligentă clientul este informat asupra consumului de energie electrică (spre exemplu prin intermediul unor aplicatii ce rulează direct pe smartphone) şi îl poate optimiza. În baza analizei consumului, clientul poate primi cele mai avantajoase oferte de furnizare a energiei electrice. De asemenea, se pot realiza citiri de la distanţă ale consumului, dar si operaţiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări şi deconectări, sporind astfel confortul clienţilor şi reducând inconvenienţa vizitelor la locaţie. Clienţii vor fi facturaţi pe baza datelor actualizate, transmise de contor, se va renunţa la estimări de consum, astfel încât facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrică.

Contoarele inteligente înregistrează şi date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrică şi monitorizează continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnalează întreruperile în alimentarea cu energie electrică sau o funcţionare defectuoasă şi localizează anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau fraudă a energiei electrice.

 

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DCNews

Agrointeligenta

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

Cum se produce

06 aprilie 2015

Cum se produce polistirenul

Cum se produce

16 martie 2015

Cum se produc salamurile crud-uscate VIDEO

Cum se produce

02 martie 2015

Cum se produc țigările

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii
loading...