SUA şi UE nu recunosc anexarea Crimeii la Rusia şi, începând din luna martie, au impus mai multe valuri de sancţiuni împotriva unui număr de politicieni ruşi, oameni de afaceri şi companii. În replică, la începutul acestei luni preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.

La mijlocul lunii iulie, premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret prin care se interzice ca statul şi autorităţile publice din Rusia să cumpere autovehicule produse în străinătate, în ideea de a-i sprijini pe producătorii locali. Interdicţia vizează autoturismele pentru oficialii de rang înalt, transportul public, vehicule pentru situaţii de urgenţă, precum şi echipamente pentru agricultură şi construcţii.

Potrivit unor surse citate de Vedomosti, Rusia are în vedere în prezent interdicţia, totală sau parţială, a importurilor de autoturisme occidentale. Cu toate acestea, noua interdicţie nu se va aplica autoturismelor produse în Rusia de constructorii auto străini. Producătorii Ford, Volkswagen, Ford Renault, Toyota şi Hyundai Motor Co au uzine în Rusia. Vedomosti adaugă că propuneri vizând noile măsuri au fost trimise deja preşedintelui Vladimir Putin spre analiză, însă o decizie vizând adoptarea de noi sancţiuni nu a fost luată încă.

În prima jumătate a acestui an, vehiculele importate au reprezentat 27% din vânzările de autoturisme pe piaţa din Rusia, în timp ce camioanele importate au reprezentat 46% din vânzări, iar în cazul autobuzelor 13% din vânzări au fost importuri.

Grupul auto Renault a semnat recent un acord care să îi permită să preia controlul la AvtoVAZ. Obiectivul alianţei Renault-Nissan-Avtovaz este să controleze o cotă de 40% din piaţa rusească.

Sursa: Agerpres