Proiectul de lege a fost adoptat cu 240 de voturi pentru şi 45 împotrivă. Guvernul de coaliţie, format din social-democraţi şi verzi, a fost susţinut în acest proiect de formaţiunea politică antiimigraţie Democraţii Suedezi şi de Partidul Moderat conservator. 

În plus faţă de cei trei ani de reşedinţă prevăzuţi pentru majoritatea refugiaţilor, noile măsuri includ restricţii privind reunificarea familiei. 

Noile prevederi intră în vigoare pe data de 20 iulie şi se aplică persoanelor care au sosit în ţară după 24 noiembrie, atunci când guvernul se afla în discuţii referitoare la adoptarea de reguli mai stricte în materie de azil. Măsurile urmează să fie aplicate timp de trei ani, însă excepţiile privind rezidenţa permanentă se vor aplica cotelor de refugiaţi. 

Organizaţii nonguvernamentale, inclusiv reprezentanţele în Suedia ale Amnesty International şi Salvaţi Copiii, au criticat legislaţia, la fel ca şi episcopii Bisericii Luterane suedeze. 

Guvernul a afirmat însă că măsura a fost necesară, referindu-se la presiunile provocate de sosirea a 163.000 de solicitanţi de azil în 2015. 

Suedia – care are o populaţie de aproape 10 milioane de locuitori – se află alături de Germania şi Austria printre principalele destinaţii din Europa pentru persoanele care fug de conflicte din ţări precum Siria şi Irak. 

AGERPRES