Zilele trecute a avut loc la Istanbul o întâlnire de două zile a miniştrilor Agriculturii din G20, care a avut ca temă principală ”problemele securităţii alimentare şi nutriţie”. Cei prezenți au atras atenția că reducerea risipei de alimente ar putea îmbunătăţi securitatea alimentară.

”Suntem îngrijorați de amploarea semnificativă a risipei de alimente, precum şi de consecinţele negative pentru securitatea alimentară și utilizarea resurselor naturale şi mediu. Suntem convinși că aceasta este o problemă globală cu semnificaţii economice, de mediu şi sociale enorme”, au spus miniştrii Agriculturii din G20.

Anul trecut, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a estimat, citată de Reuters, că o cantitate de 1,3 miliarde de tone de alimente, adică 30% din producţia mondială, se pierde sau este aruncată anual. Potrivit FAO, această cantitate ar putea să-i hrănească cu uşurinţă pe cei 800 de milioane de oameni flămânzi de pe Planetă.

În acest context, pentru a rezolva această problemă, miniştrii Agriculturii din G20 spun că ţările au nevoie de estimări mai bune cu privire la cantitatea de hrană care este risipită.