"Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați", a scris șeful statului pe Facebook.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a declarat joi, la Galaţi, că, în urma unui ordin de ministru, Direcţia generală de control a ministerului a demarat un amplu control la compania Holzindustrie Schweighofer, urmărindu-se legalitatea achiziţionării de material lemnos tăiat din păduri.

Numele companiei Holzindustrie Schweighofer România a fost menţionat la finalul lunii aprilie când un ONG de mediu cu birouri la Washington D.C. şi Londra a dat publicităţii filmări din care reiese că angajaţi din conducerea acestei companii ar accepta cu bună ştiinţă şi ar recompensa printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal din păduri.

Cele două măsuri de verificare anunţate de ministrul Mediului vin în contextul acţiunilor de protest anunţate în mai multe localităţi din ţară, dar şi din diaspora, manifestaţii îndreptate împotriva tăierilor abuzive ale pădurilor.

Potrivit ministrului, manifestaţiile de protest sunt, în esenţă, manifestaţii de susţinere a noului Cod Silvic, lege ce urmează să fie adoptată cât de curând de Parlament şi care va sancţiona aspru tăierile ilegale de păduri. Ministrul Mediului s-a arătat solidar cu cei care vor protesta sâmbătă, precizând că problema tăierilor ilegale de păduri este 'o problemă de ţară'.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Târgovişte, că marţea viitoare se va dezbate Codul silvic în comisia parlamentară de specialitate din Camera Deputaţilor, iar dacă apoi va fi adoptat şi promulgat vor exista instrumente "mult mai puternice" de luptă împotriva celor care abuzează de poziţia de piaţă şi încurajează "defrişări excesive''.

''Am vorbit cu doamna deputat Carmen Moldovan, care este preşedinta Comisiei de mediu din Camera Deputaţilor, marţi va fi din nou Codul silvic în dezbatere şi rămânem pe poziţia pe care am fost, aceea de a adopta un cod – la care culmea am lucrat şi cu liberalii, cu doamna Lucia Varga am lucrat foarte bine atunci, mă rog, acum s-a mai răzgândit – prin care prevenim, combatem şi sancţionăm defrişările ilegale şi monopolul pe piaţă al oricărei companii. Nu vorbesc de una anume, vorbesc în general. Marţi, dacă se votează în comisie şi apoi merge la promulgare la preşedinte, se publică în Monitorul Oficial o să avem instrumente mult mai puternice de luptă împotriva celor care abuzează de poziţia de piaţă şi încurajează până la urmă defrişări excesive'', a precizat Ponta.

AGERPRES