"Aceste cifre arată creşterea incredibilă a remuneraţiilor liderilor de companii comparativ cu majoritatea lucrătorilor britanici, în ultimele trei decenii', a subliniat asociaţia. Astfel, în 1998, decalajul dintre remuneraţiile celor două categorii era de 'numai' 1 la 47, notează High Pay Centre. Pentru a ajunge la acest rezultat, asociaţia a comparat, în cazul fiecărei companii cotate în indicele FTSE-100, remuneraţia totală declarată de directorul general, incluzând şi elemente variabile, cu salariul mediu al angajaţilor respectivelor societăţi.
De exemplu, directorul general al grupului de alimentaţie publică Compass, Richard Cousins, a câştigat în 2013 circa 5,5 milioane de lire (6,85 milioane de euro), de 418 ori salariul mediu al unui angajat al grupului. Directorul marelui producător de bere SABMiller, Alan Clark, a încasat 6,5 milioane de lire (8,1 milioane de euro), de 360 de ori salariul mediu al unui angajat din subordinea sa.
'Statisticile oficiale arată că salariile lucrătorilor obişnuiţi scad, dar nu toată lumea suferă', a punctat Deborah Hargreaves, directoarea asociaţiei care a realizat raportul.
În iunie, salariile britanicilor, fără a lua în calcul bonusurile, au crescut cu 0,6% pe bază anuală, cu mult mai puţin decât inflaţia (1,9% în iunie), ceea ce a determinat o scădere a puterii de cumpărare a oamenilor obişnuiţi.
'Când patronii câştigă de sute de ori mai mult decât mâna de lucru, se generează un profund sentiment de nedreptate', a adăugat Deborah Heargraves, făcând apel la guvernul britanic să 'ia măsuri radicale pentru a construi o economie justă, în care oamenii obişnuiţi pot să creadă'.AGERPRES